• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
GHEORGHE COROAMA DIN PADURI

Gheorghe Coroama

Gheorghe Coroama este un deputat liberal si democrat in acelasi timp. Ce il defineste insa pe politicianul din Suceava sunt padurile care se pare ca ii asigura si existenta... nu va ganditi la prostii pentru ca noi ne refeream la necesarul de oxigen produs de cheresteaua din Suceava.

Un deputat PNL s-a inscris in PD-L

 

Deputatul PNL de Suceava Gheorghe Coroama a anuntat, joi, ca a demisionat din partid si s-a inscris in PD-L, unde va primi functia de vicepresedinte al filialei judetene.

Anuntul a fost facut intr-o conferinta de presa care a avut loc la sediul PD-L Suceava, la care au participat presedintele organizatiei judetene, Gheorghe Flutur, presedintele organizatiei municipale Suceava, Ion Lungu, si deputatul PD-L Ioan Balan.

In urma cu aproape doua saptamani, un alt deputat liberal, Dan Marian, presedintele filialei PNL Vaslui, si-a anuntat demisia din partid si inscrierea in PD-L.

Flutur a afirmat ca, prin primirea in partid a deputatului Gheorghe Coroama, PD-L "continua sa se consolideze", adaugand ca acesta a "revenit acasa", in conditiile in care "fortele de centru dreapta reprezentate de PD-L se reunesc, chiar daca la varf se intampla ce se intampla".

Seful PD-L Suceava i-a inmanat deputatului Coroama un exemplar din Statutul partidului si i-a prins in piept o insigna PD-L.

Flutur a precizat ca va propune Biroului Politic Judetean sa ii acorde deputatului Coroama functia de vicepresedinte al filialei judetene PD-L Suceava.

La randul sau, primarulul municipiului Campulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Serban, care a anuntat in aceeasi conferinta de presa ca este simpatizant PD-L, dar ramane membru PNL, va avea statulul de invitat permanent la sedintele Biroului Politic Judetean al PD-L Suceava.

Gheorghe Coroama a declarat ca a ales sa se inscrie in PD-L din cauza conflictelor interne din filiala PNL Suceava, iar primarul Gabriel Constantin Serban a spus ca a devenit simpatizant PD-L deoarece nu a fost sprijinit de fostii ministri liberali pentru derularea unor investitii in municipiul Campulung Moldovenesc.

Deputatul Ioan Balan a anuntat, in aceeasi conferinta de presa, ca in perioada urmatoare si alti primari suceveni de la alte partide si-ar putea anunta simpatia pentru PD-L.

 

Ziare – 9 iulie 2009

 

 

 

Cinci padurari dati afara de la Ocolul Silvic Putna scot la iveala afacerile ce ar fi tolerate de noua Directie a Fondului Bisericesc Suceava

 

Am fost verificati, controlati si stresati timp de cinci luni de zile. Nu s-a luat in considerare nici o dovada in apararea noastra”, sustin Cretan Vasile, Pirghie Viorel, Chifan Octavian, Juravle Petru si Coroama Ion, carora li s-a desfacut contractul de munca incepind cu 31 mai 2005 • cei cinci declara ca alti padurari au fost protejati in mod fatis de seful de ocol – Coroama Gheorghe: “ing. Lazarescu Catalin si ing. sef ocol Coroama Gheorghe, in data de 16 si 17 aprilie 2005 au folosit ciocanul pentagonal in cantonul Slatina, pentru a marca si acoperi o parte din paguba” • Cei cinci cer Inspectoratului de Regim Silvic si Vinatoare Suceava si organelor de cercetare penala sa verifice neregulile enuntate de la Ocolul Silvic Putna

Cinci padurari care administrau cantoane pe raza Ocolului Silvic Putna, din cadrul nou constituitei Directii Fondului Bisericesc Suceava s-au trezit la sfirsitul lunii mai cu contractele de munca desfacute, “in mod abuziv”, considera ei.

Este vorba despre Cretan Vasile si Pirghie Viorel din Putna, Chifan Octavian din Vicovu de Jos, Juravle Nistor Petru din Vicovu de Sus si Coroama Ion din Voitinel toti cinci avind cantoane in administrare pe Valea Putnei. Masura luata la nivelul conducerii Directiei Fondului Bisericesc este cu atit mai surprinzatoare pentru acestia cu cit fiecare dintre ei au vechime in bransa cuprinsa intre 25 si 28 de ani, interval in care nu au avut nici un fel de probleme, ba mai mult, au fost silvicultori respectati si apreciati. In opinia lor, cel care a dorit sa scape de ei este nimeni altul decit seful de ocol numit de catre Directie, Coroama Gheorghe, care trebuia sa scape, intr-un fel sau altul de opt padurari, care fusesera de altfel trecuti pe o asemenea lista inca din momentul preluarii Ocolului de catre Directia Fondului Bisericesc.

Redam in cele ce urmeaza continutul memoriului depus de cei cinci padurari la redactia “Obiectiv de Suceava” care scoate la iveala nereguli care nu isi au locul intr-o structura silvica, indiferent daca aceasta este diriguita de stat sau de o Arhiepiscopie. Cei cinci cer Inspectoratului de Regim Silvic si Vinatoare Suceava si organelor de cercetare penala sa verifice neregulile enuntate de la Ocolul Silvic Putna. (O.S.)

Am fost verificati, controlati si stresati timp de cinci luni de zile. Nu s-a luat in considerare nici o dovada in apararea noastra”

Sintem un grup de silvicultori de la Ocolul Silvic Putna, Directia Fondului Forestier Bisericesc Suceava si care in urma controalelor de fond facute abuziv si cu tendinta, respectindu-se lista celor opt persoane ce trebuiau eliminate din sistem (lista confirmata de tatal sefului de ocol, domnul Coroama Nicolae la inceputul lunii februarie a.c.), vrem sa relatam urmatoarele:

Am fost verificati, controlati si stresati timp de cinci luni de zile. Nu s-a luat in considerare nici o dovada in apararea noastra. De la data de 24.01.2005 de cind sintem angajati la Directia Fondului Forestier Bisericesc nu am avut in exploatare nici un metru cub de material lemnos si nici nu am fost gasiti de organele de la Ocolul Silvic Putna taind legal sau ilegal ori transportind material lemnos.

La data de 30.05.2005, ni s-au desfacut abuziv contractele de munca cu mentiunea ca am gestionat si prejudiciat fondul forestier bisericesc.

Toti cei destituiti din functie sint de pe toata Valea Putnei.

Cerem respectuos si insistent, ca acelasi mod de control sa fie efectuat si in celelalte cantoane cu reconstituiri de partizi si va asiguram ca veti ramine surprinsi de cele constatate, deoarece am fost colegi si am lucrat la aceeasi unitate. Rugam ca aceste controale sa fie efectuate de catre Autoritatea publica centrala ce raspunde de silvicultura sau experti tehnici ce raspund de silvicultura deoarece cei de la Directia Fondului Forestier Bisericesc sint influentati si platiti pentru a ascunde neregulile.

In contextul celor aratate mai sus, cind de fapt noi nu am avut exploatare in aceasta perioada, cum se poate explica aceasta decizie fara temeiul faptelor savirsite. Toti cei ce au avut exploatare de la angajarea lor la Directia Fondului Forestier Bisericesc Suceava, Ocolul Silvic Putna, preferatii actualei conduceri au iest in urma controlului curati ca lacrima.

La controlul de fond efectuat in cantonul Slatina, tot in aceeasi perioada, suma imputata a fost modica, iar padurarul dat ca exemplu de disciplina. In urma sesizarilor facute si efectuarea unui nou control, cumulul de arbori taiati in delict este impresionant, dar tot prea mic fata de realitate.

Lazarescu Catalin si ing. sef ocol Coroama Gheorghe, in data de 16 si 17 aprilie 2005 au folosit ciocanul pentagonal in cantonul Slatina, pentru a marca si acoperi o parte din paguba”

Cum isi explica domnul inginer Lazarescu Catalin ce-a efectuat primul control de fond in cantonul sus mentionat, diferenta mare de arbori imputati, sau controlul a fost masluit datorita gradului de rudenie a padurarului Fodor Vasile cu actualul sef de ocol ing. Coroama Gheorghe.

Tot in baza celor aratate, ing. Lazarescu Catalin si ing. sef ocol Coroama Gheorghe, in data de 16 si 17 aprilie 2005 au folosit ciocanul pentagonal in cantonul Slatina, pentru a marca si acoperi o parte din paguba, cu toate riscurile posibile neinregistrindu-se cioatele in nici o evidenta (carnet de marcare) pentru a induce in eroare eventualele controale ce vor veni ulterior. Nu este nimic iesit din comun ceea ce am aratat mai sus, deoarece domnul ing. sef Coroama Gheorghe a marcat cu ciocanul rotund in primavara-vara anului 2004 in vechiul canton Vetau u.a. 169, 170, 171 unde trebuia sa se constituie un act de punere in valoare ce facea obiectul unei partizi, dar pina la aceasta data nu s-a constituit. Aceasta marcare a fost efectuata in perioada cind cantonul Vetau era gestionat de padurar Tugui Constantin, acesta intrebindu-l pe seful de ocol ing. Coroama Gheorghe daca a intocmit a.p.v.-ul, fapt ce nu l-a confirmat, a intrat in panica dupa care l-a abordat si l-a rugat sa pastreze tacerea. Ing. Coroama Gheorghe, impreuna cu ing. Lazarescu Catalin in perioada 21-28.05.2005 au fortat usa la biroul de la fond forestier unde este responsabil ing. Ciobotaru Emilian si a inregistrat carnetul de marcare pentru a intra in legalitate. O parte din arborii marcati la care nu s-a constituit partida sint taiati si vinduti. Daca organele abilitate ar declansa o ancheta si ar verifica de la ridicarea delegatiei de folosire a ciocanului de marcare si pina in prezent, faptele ar constitui un abuz de folosire ilegala a ciocanului de marcare. Ne intrebam daca Directia Fondului Forestier Bisericesc are nevoie numai de astfel de oameni in conducerea subunitatii ori sint sprijiniti cu buna stiinta.

Lazarescu Catalin, dupa doi ani de serviciu la Ocolul Silvic Putna si-a cumparat un apartament in orasul Suceava si o masina proprietate personala de 5 mii euro”

Toti padurarii destituiti abuziv din functie, au o vechime in munca intre 25-28 ani si cu toate acestea nu avem locuinte proprietate personala terminate, iar la o parte din noi masinile sint cumparate in rate, dar domnul ing. Lazarescu Catalin, dupa doi ani de serviciu la Ocolul Silvic Putna si-a cumparat un apartament in orasul Suceava, o masina proprietate personala in valoare de 5 mii euro, iar masurile ce trebuia sa le ia au fost pasate in seama padurarilor. Ce salariu in valuta a avut domnul ing. Lazarescu Catalin ca a reusit aceasta performanta in doar doi ani.

Padurarul Coroama Nicolae, tatal domnului ing. sef de ocol Coroama Gheorghe ce este gestionar in cantonul Chilia (managerul ocolului) canton ce a fost rearondat (a gestionat u.a-uri si in raza de activitate a padurarilor Popescu Ionel Paul si Boca Adrian) sint probleme foarte grave savirsite de sus numitul. Acestea constau in taierea ilegala de arbori nemarcati, arbori cazaniti si taieri de arbori marcati in plus. Toate acestea nu s-au constatat la controalele efectuate in primavara acestui an deoarece au fost musamalizate. In teren trebuie verificate u.a-rile din vechea arondare u.a. 173 la 176 unde s-a exploatat de S.C. Cetinita Putna, u.a. 177 la 186 unde au fost facute lucrari de exploatare de SC Manix Putna si pe piriul Alunis u.a. 184 la 185, 194 la 195, exploatare facuta de SC Macrosilva Putna. In toate parcelele sus mentionate in urma taierilor ilegale s-au folosit substante chimice pentru invechirea cioatelor cu scopul inducerii in eroare la constatarea vechimii acestora.

Tatal noului sef de ocol si-a construit o vila la Vicovu de Jos, a cumparat o casa in Putna, a inceput construirea unei noi vile in Putna si a cumparat pe raza comunelor Putna si Vicovu de Jos 10 hectare de teren

Urmarea acestora si nu numai, domnul pad. Coroama Nicolae si-a construit o vila la Vicovu de Jos, a cumparat o casa in comuna Putna, a inceput construirea unei noi vile in comuna Putna si a cumparat pe raza comunei Putna si Vicovu de Jos o mare suprafata de teren (cca 10 hectare). Tot pad. Coroama Nicolae a suportat scolarizarea celor doi copii care la ora actuala sint in serviciu, unul fiind inginer sef ocol, iar fata asistenta la Spitalul Radauti. Cu toate ca salariul la aceasta data este numai de 5 milioane lei, si-a permis sa plateasca lunar un om pentru a-i efectua diferite lucrari in gospodarie. Unul din nenumaratii argati este si numitul Tugui Constantin a Ilie si Ana din localitatea Vicovu de Jos, str. Remezau (Burceni), jud. Suceava care a intrat in conflict cu acesta si poate oferi foarte multe relatii despre nelegiurile facute.

Toti cei opt padurari ce se gasesc pe lista au fost acuzati, stresati si dusi in eroare de conducerea ocolului si a Directiei Fondului Forestier Bisericesc Suceava.

Am avut promisiuni de la IPS Pimen ca nu vom avea de suferit nici noi si nici familiile noastre. Oare acesta sa fie binele facut, in urma destituirii noastre raminind fara sprijin financiar 12 copii ce sint elevi si studenti.

Acesta sa fie ajutorul pe care il acorda Biserica celor ce au nevoie de el “slogan ce este sustinut de IPS Pimen” pentru obtinerea proprietatii. Noi la rindul nostru am ajutat Biserica si nu se poate plinge nici un lacas de cult din zona si nu numai (Piatra Neamt, Vaslui, Suceava, Iasi) ca nu au gasit sprijin si intelegere din partea noastra, dar noi am strigat degeaba.

Strigatul nostru nu s-a vrut auzit nicaieri si nu a putut strabate prin usile ce au ramas inchise.

Sintem ortodoxi si nu ne vom schimba religia si nici nu vom renega Biserica pentru ca nadejdea ne-a ramas doar la Bunul Dumnezeu.

Oare cei ce conduc in prezent aceasta unitate bisericeasca pot dormi noaptea cind stiu cite familii au distrus si la citi copii le-au rapit viitorul. Poate ca da, deoarece copiii lor sint realizati la umbra padurii, dar le dorim sa ajunga in aceeasi situatie cu nepotii lor.

Noi ne vom lupta pina la apogeu si ne vom cauta drepturile, iar daca nu vom fi ascultati la forurile competente din tara vom apela chiar si la forurile din afara granitelor tarii.

Nu avem bani, dar vom vinde toata agoniseala, inclusiv locuintele neterminate pentru a face dreptate macar pentru copiii nostri. Noi credem ca menirea Bisericii nu este de a destitui si angaja in functie persoane favorite si dupa bunul plac.

Au destituit din functie oameni cu experienta si angajeaza persoane cu moral degradat si cu potential financiar ridicat. Toate aceste destituiri au fost rezultatul unei razbunari si a unui joc politic din partea sefului de ocol ing. Coroama Gheorghe si a tatalui acestuia Coroama Nicolae, in calaborare cu conducerea Directiei Fondului Forestier Bisericesc Suceava, director ing. Buraciuc Dorin cu binecuvintarea IPS Pimen. Mentionam ca nu am facut politica sau campanie electorala vreunui partid si consideram ca in silvicultura jocurile politice nu-si au rostul.

Cu speranta ca vom fi auziti si ni se va face dreptate, va multumim”.

Memoriul este semnat de Cretan Vasile, Pirghie Viorel, Chifan Octavian, Juravle Nistor Petru si Coroama Ion.

 

Obiectiv de Suceava - Marti, 7 Iunie 2005

 

 

 

Grupul independentilor din Camera si Senat va fi condus de Gabriel Oprea

 

Fostul social-democrat, deputatul Gabriel Oprea, a fost desemnat lider coordonator al grupurilor parlamentare de independenti constituite luni in Camera Deputatilor si Senat.

Grupul parlamentar mixt din Camera Deputaţilor este format din 14 deputati independenti: Oprea Gabriel - liderul grupului, Nicolicea Eugen, Bobes Marin, Tabugan Ion, Burlacu Cristian Ion, Zoicas Gheorghe, Bordeianu Dan, Dobre Cristina Elena, Coroama Gheorghe, Pasat Dan, Marian Dan Mihai, Soporan Vasile, Rebenciuc Neculai, Irimescu Mircea.

Grupul parlamentar mixt din Senat este format din cinci senatori independenti: Campanu Liviu - liderul grupului, Anghel Iordanescu, Marcutianu Ovidius, Prodan Tiberiu si Magureanu Cezar.

Conducerea Camerei Deputatilor a respins cererea de formare a grupului independentilor, pe motiv ca acestia au solicitat aceleasi drepturi cu celelate grupuri. Secretarul Camerei, social-democratul Valeriu Zgonea, a declarat insa ca grupul independentilor poate avea un coordonator care sa participe la sedintele conducerii sau sa-si uneasca timpii alocati dezbaterilor.

 

Politico – 2 noiembrie 2009

 

 

 

Cel mai bun padurar vrincean este un nerejean

 

Nicolae Floroiu, de la Ocolul Silvic Nereju, a ocupat primul loc al concursului rezervat padurarilor

Opt padurari ai Directiei Silvice s-au strins ieri la Soveja pentru a se intrece in cadrul fazei judetene a concursului "Cel mai bun padurar". Competitia, care s-a desfasurat la Centrul de Perfectionare a Personalului Silvic Soveja, a adunat la start cite un reprezentant de la fiecare din cele opt ocoale silvice din judet. Nicolae Floroiu, de la Nereju, a ocupat primul loc dupa cele cinci probe ale concursului, obtinind 90 de puncte din 100 posibile.Ironia meseriei face ca in zona pe care o pastoreste sa fi fost inregistrate si multe nereguli in ceea ce priveste exploatarea lemnului. Nerejeanul a fost urmat de Costel Bacau (locul II), din cadrul Ocolului Silvic Focsani, si Mugurel Mocanu (locul III), de la Ocolul Silvic Soveja. Departajarea intre primii doi a fost de numai 0,7 puncte. Presedintele comisiei a fost Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice. Acesta a explicat ca una dintre probele din anii trecuti, cea de tir, nu s-a putut desfasura din lipsa avizelor necesare. Directorul s-a declarat multumit de nivelul de pregatire al silvicultorilor inscrisi. Prima proba a constat intr-un chestionar cu intrebari din activitatea silvica. Printre altele, concurentii au fost nevoiti sa recunoasca unele specii de plante dupa seminte, sectiuni de trunchi, coaja, frunze si fructe. La aceasta proba, padurarii au dovedit ca stiu destul de bine arborii pe care ii au in paza. Apoi, cei opt concurenti au avut de explicat ce trebuie sa faca in cazul in care au descoperit un camion cu lemne al carui sofer nu a putut prezenta nici un document referitor la incarcatura. Ultimele doua au fost probe practice in care padurarii au determinat clasa de calitate, inaltimea si diametrul pentru zece arbori pe fir din incinta locatiei de concurs. Pe cinci probe de bustean doborit, silvicultorii au fost pusi sa determine dimensiunile si categoria de material. Ultima proba a fost rezervata vinatorii. Concurentii au trebuit sa dea un punctaj pentru un trofeu de cerb pe care l-au observat prin binoclu. Cistigatorul va reprezenta Vrancea la faza nationala.

 

Lista cistigatori "Cel mai bun padurar"

 

1. Floroiu Nicolae O.S. Nereju 90 pct

2. Bacau Costel O.S. Focsani 83,8 pct

3. Mocanu Mugurel O.S. Soveja 83,1 pct

4. Dorin Florin O.S. Adjud

5. Chivoiu Ion O.S. Dumitresti, Coroama Gheorghe O.S. Gugesti,

6. Savin Costel O.S. Panciu

7. Mutica Nicolae O.S. Putna

 

Ziarul de Vrancea – 15 septembrie 2006

 

 

 

Sinistratii din Brodina au primit case noi la un an dupa inundatii

Spre sfarsitul toamnei trecute locuintele abia fusesera facute la rosu iar oamenii nu au putut locui in case peste iarna. Primarul Petru Popescu spune ca el cu viceprimarul, angajatii primariei si consilierii locali au platit chiriile pentru cele sase familii iar cu ajutor de la Consiliul Judetean au reusit sa predea la cheie toate casele. Predarea in mod oficial a locuintelor a fost precedata de o slujba religioasa la care au participat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu si deputatul Gheorghe Coroama.

Familiile sinistrate din comuna Brodina au primit case noi abia dupa un an de la inundatii. Nu este vorba insa doar de case la rosu care s-au facut cu fonduri de la Guvern, ci despre locuinte cu finisaje interioare, racordate la retelele de apa si de canalizare, precum si la reteaua de distributie a energie electrice. Casele pentru cele sase familii care numara 22 de suflete au fost terminate la rosu spre sfarsitul anului trecut, insa oamenii nu au vrut sa stea peste iarna in acestea pentru ca s-au temut ca vor degera in locuintele respective.

Toate cele sase case nu au fost ridicate pe vechiul amplasament, ci au fost construite pe un teren al Primariei, situat intr-un cadru natural deosebit de frumos in apropierea padurii si in acelasi timp nu prea aproape de rau, fiind una din zonele din comuna care prezinta mult mai mare siguranta atat in ce priveste riscul de inundatii, cat si cel al alunecarilor de teren. Terenul pe care sunt construite casele a fost dat in folosinta gratuita oamenilor de catre primarie pentru 49 de ani.

Pentru ca majoritatea celor care anul trecut le-au fost distruse casele de ape aveau o situatie materiala grea, conducerea Primariei a considerat ca sinistratii trebuie ajutati in continuare sa isi faca locuintele pana la capat. Primarul Petru Popescu a explicat ca o parte din materialele de constructie a caselor respective le-a avut de la Mircea Dinescu, care anul trecut adusese un convoi de ajutoare la comunele sinistrate din judetul Suceava.

Pentru ca a mai avut nevoie si de alte materiale, a apelat la mai multe persoane si a gasit sprijin si la conducerea Consiliului Judetean Suceava. Incepand din aceasta primavara, au reinceput lucrarile la cele sase case iar zilele trecute au fost finalizate toate lucrarile, oamenii urmand a-si muta lucrurile in noile locuinte. De mentionat ca pana atunci, sinistratii care au stat cu chirie pe la diferite persoane din comuna, plata chiriei fiind suportata de primar, viceprimar, functionari si consilieri locali.

Ieri, predarea oficiala a caselor noi catre familiile sinistrate a fost precedata de o slujba religioasa oficiata de doi preoti si la care au participat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, deputatul Gheorghe Coroama, primarul Petru Popescu, viceprimarul Ilie Haleta, precum si proprietarii noilor case si cateva zeci de localnici.

Pe parcursul slujbei, Gheorghe Flutur si prefectul Sorin Popescu au stat langa localnicii carora casele le-au fost luate de ape, schimband din cand in cand vorbe fie cu unii batrani sau luand aproape un copil. Dupa slujba a urmat o scurta predica a preotului, succedata de un cuvant de multumire adresat de primarul Petru Popescu autoritatilor, lui Gheorghe Flutur, amintind totodata si de gestul lui Mircea Dinescu care a donat mai multe ajutoare, anul trecut, in comuna. Apoi au sustinut scurte cuvantari si prefectul, presedintele CJ Suceava si deputatul Coroama. Gheorghe Flutur le-a urat oamenilor care s-au mutat in case noi sanatate si sa se bucure de gospodariile lor.

Singura obiectie care a fost facuta de Gheorghe Flutur a fost aceea ca trebuia sa fie pus un gard langa casele respective. "Cred ca mai e nevoie de un mic efort pentru a pune un gard ca sa aveti gradina si statut de gospodari. Aici e o zona in care multi si-ar face pensiune ca sa traiasca frumos, strajuit de munti si de ape. Dumnezeu sa va ajute", le-a transmis Gheorghe Flutur.

La randul lor, una din femeile care s-au mutat in casa noua a multumit autoritatilor in numele tuturor spunand ca datorita unor oameni de bine au din nou un acoperis deasupra capului. "Va multumim din suflet. V-ati facut scara catre cer", le-a spus la sfarsit femeia, stapanindu-se sa nu planga.

 

Ziarul de Iasi – 25 iulie 2009

 

 

 

Inspectoratul de Regim Silvic demareaza luni super-control la Ocolul Silvic Putna

 

Verificarile vin dupa ce cinci padurari destituiti incepind cu 31 mai 2005 au transmis memorii la mai multe institutii ale statului in care reclamau nereguli savirsite de conducerea Ocolului Silvic Putna si de alti functionari ai acestei institutii • “ vor fi

verificate toate cantoanele silvice de pe raza Ocolului Silvic Putna, pentru a se lamuri lucrurile”, declara directorul Directiei Fondului Forestier Bisericesc Suceava, Dorin Buraciuc • padurarii demisi reclama in continuare abuzurile savirsite de conducerea Directiei si cea a Ocolului Silvic Putna impotriva lor • seful Ocolului Silvic Putna, Gheorghe Coroama spune ca cele afirmate de padurari sint acuzatii nefondate

Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Suceava va declansa incepind cu ziua de luni, 13 iunie, un super-control la Ocolul Silvic Putna, pentru a clarifica situatia creata aici, dupa ce un numar de cinci padurari care gestionau cantoane silvice de peste 20 de ani pe raza respectivului ocol au fost dati afara, la sfirsitul lunii mai a acestui an.

Directorul Directiei Fondului Forestier Bisericesc Suceava, Dorin Buraciuc a declarat ieri ca memoriile inaintate de padurarii Cretan Vasile, Pirghie Viorel, Chifan Octavian, Juravle Petru si Coroama Ion au ajuns si la alte institutii, ceea ce a determinat declansarea unui control suplimentar din partea ITRSV Suceava. “Ei au facut memorii si la alte institutii iar incepind de luni organele de control ale ITRSV vor declansa o verificare atit la cantoanele lor cit si in celelalte cantoane, in baza memoriului publicat.

Asteptam sa se declanseze controlul si acesta sa constate realitatea din teren. Functie de rezultatele acestuia, vor fi luate masurile care se impun. Subliniez ca vor fi verificate toate cantoanele silvice de pe raza Ocolului Silvic Putna si cred ca in acest fel se vor lamuri lucrurile”, a declarat Dorin Buraciuc.

Seful de ocol de la OS Putna, Coroama Gheorghe, intimplindu-se pe la Suceava, a dorit sa isi exprime la rindul sau un punct de vedere in legatura cu situatia din structura pe care o coordoneaza. Mai intii, el a contrazis afirmatiile cuprinse in amintitul memoriu, legate de faptul ca ar fi participat impreuna cu inginerul silvic Lazarescu, la o actiune de marcare a cioatelor in cantonul silvic Slatina, pentru a diminua aici eventualele pagube. “Este un lucru total fals, o acuza nefondata , sint pure inventii. Afirm ca asemenea lucruri nu s-au intimplat pe raza Ocolului Silvic Putna, nu cred ca ar fi utilizat cineva ciocanul de marcat pentru a acoperi eventuale prejudicii”, a declarat Gheorghe Coroama.

El a luat si apararea tatalui sau, Coroama Nicolae, padurar in cadrul aceluiasi ocol, care a fost acuzat ca si-a cumparat case si terenuri, nejustificate prin leafa de padurar. “In nici un caz, cele realizate de tatal meu nu provin in urma unor beneficii provenite de pe spatele padurii. Casa de la Vicov a fost ridicata in perioada 1980 – 1990 iar casa de la Putna a fost inceputa in anul 2000, si in cinci ani de-abia s-a zidit parterul”, a afirmat seful de ocol Coroama Gheorghe.

El este sigur ca supracontrolul demarat de ITRSV Suceava va face o verificare completa la toate cantoanele din Ocolul Silvic Putna, “inclusiv la cel al tatalui meu, pentru a se stabili cu exactitate care este dimensiunea pagubelor eventuale si corectitudinea verificarilor anteriore facute de catre Corpul de Control al Directiei Fondului Forestier Bisericesc Suceava. Eu ganrnatez ca atita vreme cit voi conduce Ocolul Silvic Putna, legea va domni in aceasta unitate”, a declarat seful de ocol Gheorghe Coroama.

 

Obiectiv de Suceava - Sambata, 11 Iunie 2005

 

 

 

„Zmeul” Coroamă

 

Răbdarea mi-a fost întinsă la maxim pentru a putea parcurge de la cap la coadă un interviu cu aşa-zisul deputat Gheorghe Coroamă, fost liberal, actual democrat-liberal şi în realitate tăietor de frunză la câini.

Din interviul care se întinde pe o pagină în cotidianul „Obiectiv” nu am reuşit să aleg măcar o singură idee care să mă ducă la concluzia că fostul pădurar a înţeles ce înseamnă cuvântul „parlamentar” şi, mai ales, care este rolul unei asemenea persoane. Cât priveşte relaţia sa cu alegătorii şi cu nevoile acestora am să vă dau doar câteva exemple sugestive.

Bunăoară, la întrebarea „Cu ce fel de petiţii vin alegătorii”, Coroamă ne spune că se întâlneşte cu oamenii nu doar în zilele de audienţă, ci şi cu alte ocazii, „acasă, pe stradă, în locuri publice sau la felurite evenimente”, iar problemele „sunt foarte diverse”, iar el, în măreţia sa, împreună cu alte instituţii ale statului încearcă să le rezolve.

O altă întrebare, cam aceeaşi reacţie. „Care sunt priorităţile cetăţenilor colegiului pe care îl reprezentaţi, cât aţi făcut pentru a le sprijini”, sună limpede întrebarea adresată de reporter. Iată şi răspunsul, integral, pentru a nu exista dubii asupra ineficienţei unui individ aterizat cu totul şi cu totul întâmplător în fotoliul de deputat al României: „Priorităţile mele ca parlamentar, de-a lungul întregului mandat, s-au născut din centralizarea, dacă pot să folosesc acest termen, a tuturor ideilor sau sugestiilor oamenilor cu care mă întâlnesc frecvent. Indiferent dacă problema este a unei primării, a unei persoane sau a unui grup de persoane, eu le tratez cu maximă importanţă. Priorităţile lor devin automat priorităţile mele, eu le transmit acolo unde trebuie şi caut să găsesc mereu calea cea mai scurtă de rezolvare”.

Cam asta a putut debita Gheorghe Coroamă. Din răspunsurile oferite cred că fostului pădurar i s-ar potrivi mai bine cuvântul de „derutat” în loc de „deputat”.

Nu mai spun că a îndrugat verzi şi uscate cu zeci de miliarde de lei vechi aduse în locurile afectate de inundaţii, despre banii alocaţi din fonduri europene. Nu a spus nimic despre vreo lege promovată de el şi din interviul pe care m-am chinuit să-l citesc nici nu cred că voi vedea vreo iniţiativă legislativă marca „Gheorghe Coroamă”. Un alt neica nimeni pe care valul istoriei va aşterne praful în câţiva ani.

 

Sandrinio Neagu – 27 ianuarie 2011

 

 

 

Deputat Gheorghe Coroama cere includerea Sucevei in programul de impaduriri

Deputatul PNL de Suceava Gheorghe Coroama, a declarat ca va solicita ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, sa includa judetul Suceava in programul de impaduriri.

Coroama considera ca este extrem de important ca guvernul sa demareze urgent in judet un proiect amplu de impadurire a celor 5.000 de hectare despadurite prin taieri ilegale si doboraturi de vant in masa, pentru evitarea de noi dezastre naturale pe viitor, precizand ca, la inceputul anului 2009, ministrul de resort a declarat ca pe durata mandatului sau intentioneaza sa inceapa un program intens de impadurire in anumite judete ale tarii, din lista nefacand insa parte si Suceava.

"Judetul Suceava are in prezent cea mai mare suprafata de padure din tara, dar, in lipsa unor masuri concrete de refacere a zonelor despadurite, corelat cu implementarea unor masuri severe de reducere a taierilor ilegale, potentialul turistic al judetului si siguranta oamenilor vor fi afectate de distrugerea celei mai de pret comori pe care o are, padurea", a spus deputatul liberal.

Potrivit lui Coroama, inginer silvic, fost sef al Ocolului Silvic Putna, in judetul Suceava au disparut, in ultimii zece ani, zone intregi de padure, punand astfel in pericol atat asezarile umane, cat si suprafetele de padure care au mai ramas. "Numai pe fondul forestier de stat ar trebui sa fie impadurita cat mai curand o suprafata totala de aproximativ 1.400 de hectare de teren, afectata de doboraturile de vant. Situatia cea mai grava, insa, se regaseste la fondurile persoanelor fizice si juridice, adica acolo unde padurile au fost retrocedate", a spus Coroama. Deputatul liberal a afirmat ca din cele 71.000 de hectare de padure retrocedate acestora, 3.600 de hectare au disparut cu desavarsire ulterior procesului de retrocedare.

 

 

Machiaveli -

 

 

 

Gheorghe Coroama: "Este pentru prima oara cand la aceeasi masa se aseaza fermierii si specialistii”

 

Deputatul PDL de Suceava, Gheorghe Coroamă, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, a anunţat, joi, că în aproximativ două luni vor fi constituite Camerele agricole, inclusiv Camera Naţională, aşa cum este prevăzut în Legea 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Potrivit parlamentarului democrat-liberal, a fost emisă deja H.G. privind numirea membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru organizarea alegerilor în vederea înfiinţării camerelor agricole, publicată în M.O. din 28 martie 2011.

Coroamă a explicat că la nivel judeţean, prin hotărâre a Comitetului Naţional de Iniţiativă, care va fi dată în zilele următoare, va fi constituit Comitetul Judeţean de Iniţiativă, format din câte un reprezentant al D.A.D.R., I.T.R.S.V., M.A.I. si A.P.I.A., plus 3 reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură. Comitetele de iniţiativă judetene, regionale şi naţional vor fi dizolvate de drept după validarea alegerilor şi atribuţiile acestora vor fi preluate de colegiile camerelor agricole.

“Aceste camere vor fi instituţii de utilitate publică având drept scop reprezentarea şi promovarea intereselor agriculturii şi silviculturii, răspunzând în acelaşi timp obiectivului de descentralizare a administraţiei publice. Ele se vor constitui în urma alegerilor organizate la nivelul fiecărui colegiu zonal şi vor fi organizate la nivel zonal, judeţean, regional ( pe 7 regiuni administrative) şi naţional. Vor fi stabilite colegii zonale, care vor avea în componenţă câteva comune”, a explicat parlamentarul democrat-liberal.

El a arătat că fiecare colegiu zonal va avea în conducere 9 fermieri, preşedinţii Camerelor zonale vor fi în conducerea Camerei judeţene, preşedinţii camerelor judeţene vor fi în biroul Camerei regionale, iar preşedinţii acestora vor fi în conducerea Camerei Naţionale. În ceea ce priveşte candidaţii, Coroamă explică că aceştia vor fi oricare dintre fermierii înscrişi în baza de date APIA şi silvicultorii încadraţi în ocoalele silvice private. “Poate candida orice fermier care reuşeşte să-şi facă o listă cu 50 de semnături, de susţinători”, a precizat deputatul PDL, care a evidenţiat ca “este pentru prima oară când la aceeaşi masă se aşează fermierii şi specialiştii”.

“Programele de dezvoltare ale zonelor rurale vor fi elaborate de specialiştii Camerei Agricole, la propunerea fermierilor. Sperăm că noile structuri să resolve în mare măsură lipsurile care există în spaţiul rural, acestea având rolul de a se comporta atât ca instituţii de consultanţă, cât şi ca instituţii representative ale fermierilor”, a conchis Gheorghe Coroamă.

 

NewsBucovina – 31 martie 2011

 

 

 

Deputatul Coroama si primarul Cimpulungului au trecut la PDL

Din cauza tensiunilor existente in partid si a deselor schimbari de conducerea organizatiei, deputatul PNL de Suceava Gheorghe Coroama a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca s-a inscris in PDL, iar primarul PNL de Campulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Serban, a anuntat ca este simpatizant al PDL.

Democrat liberalii suceveni isi consolideaza puterea in judet, prin achizitia  deputatului PNL Gheorghe Coroama si a primarului liberal al municipiului Cimpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Serban. Primul s-a inregimentat politic in PDL iar cel de-al doilea are, deocamdata, statutul de "simpatizant" si spune ca nu va demisiona inca din PNL. Cei doi au facut anunturile in conferinta de presa a PDL Suceava, iar presedintele organizatiei judetene Suceava a PDL, Gheorghe Flutur, a inmanat deputatului Gheorghe Coroama insigna PDL si un exemplar din Statutul partidului, adaugand ca inca nu au fost confectionate insigne pentru simpatizanti, dar ca se gandeste sa o faca. Gheorghe Flutur a spus ca cei doi care s-au alaturat echipei PDL, unul ca membru si celalalt ca simpatizant, au aceeasi grupa sangvina, de centru-dreapta, si ca a construit impreuna cu ei PNL la Suceava. "Este un pas inainte pentru coagularea fortelor de centru-dreapta", a declarat Gheorghe Flutur.

Deputatul Gheorghe Coroama a declarat ca a decis sa se inscrie in PDL din cauza luptelor interne din cadrul organizatiei judetene Suceava a PNL. Desele schimbari de conducere au fost un semnal clar ca liderii centrali ai liberalilor nu au niciun fel de strategie clara pentru a stopa decaderea organizatiei de la Suceava. "De prea mult timp imi consumam energia in batalii interioare in partid", a spus Gheorghe Coroama. Bataliile interne la care Gheorghe Coroama a facut referire sunt legate de disputele pentru preluarea conducerii si de gasirea unor "tapi ispasitori" asupra carora sa se arunce mai departe vina pe esecurile din alegeri. Ultimul exemplu in acest sens a culminat cu numirea ca presedinte interimar al organizatiei judetene Suceava a PNL a lui Stefan Alexandru Baisanu, acest lucru la numai cateva zile dupa ce la Bacau se stabilise ca noul presedinte interimar sa fie Valica Gorea. Tot Gheorghe Coroama este deputatul care a anuntat anterior in conferinta de presa ca sustine candidatura lui Stefan Alexandru Baisanu la functia de presedinte al organizatiei judetene Suceava a PNL, atragandu-si mania omului de afaceri Philip Rozopol, cel care fusese presedinte interimar al organizatiei judetene.

 

Ion Lungu: "Cei mai castigati vor fi locuitorii"

 

Gheorghe Coroama a recunoscut  ca a preferat a se alatura echipei lui Gheorghe Flutur cu care a inceput sa faca politica in urma cu cinci ani. "Fac acest pas pentru ca de unul singur nu poti sa reprezinti cum trebuie comunitati. Se poate doar intr-o echipa", a mai spus Gheorghe Coroama.

Gheorghe Flutur a declarat ca Gheorghe Coroama „revine acasa" si ca va propune in sedinta de vineri a Biroului Permanent Judetean al PD-L Suceava sa i se acorde parlamentarului functia de vicepresedinte la nivel judetean. De asemenea, Gheorghe Flutur a aratat ca lui Gheorghe Coroama ii va reveni obligatia de a coordona activitatea organizatiilor democrat-liberalilor din zona Radauti-Vicov.

Vicepresedintele organizatiei judetene Suceava a PD-L, primarul Ion Lungu, a salutat revenirea "colegilor si prietenilor" sai Gheorghe Coroama si Constantin Gabriel Serban in "echipa democrat-liberala". "Sunt convins ca cei mai castigati vor fi locuitorii colegiului unde a candidat domnul Gheorghe Coroama si locuitorii municipiului Cimpulung Moldovenesc", a declarat Ion Lungu.

La randul sau, primarul din Campulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Serban, a declarat ca este simpatizant al PDL, singurul partid care l-a sprijinit in derularea proiectelor pentru municipiu. Primarul a mentionat aici pe fostul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si pe fostul ministru de Interne, Cristian David. El a spus ca, desi a castigat din primul tur alegerile in municipiu, nu a beneficiat de niciun sprijin din partea fostilor ministri liberali pentru asigurarea caldurii in oras, pentru diverse investitii sau pentru dezvoltarea turistica a acestei statiuni, iar unul dintre ministrii liberali, Cristian David, i-a spus chiar ca nu poate fi ajutat ca si asa sunt prea multi primari liberali. Constantin Gabriel Serban a adaugat ca PDL nu s-a plans de numarul de primari si ca chiar in conditiile in care el reprezenta PNL a fost sprijinit atat pentru solutionarea problemei caldurii in oras, cat si pentru modernizarea partiei de schi. "De aceea, am decis sa-mi exprim simpatia pentru PDL", a spus primarul municipiului Cimpulung Moldovenesc, precizand ca nu intentioneaza sa paraseasca Partidul National Liberal.

 

Liderii PDL anunta "sezonul de racolari" de primari si parlamentari din curtea partidelor rivale

 

Atat Gheorghe Flutur cat si deputatul democrat-liberal Ioan Balan, secretarul general al PDL Suceava, au declarat ca achizitia lui Gheorghe Coroama nu va fi singura de acest gen, aratand ca PD-L a castigat alegerile in zece colegii, dar din cauza legii doar sapte candidati democrat-liberali au fost ajuns parlamentari. „Este un lucru important venirea in partid a domnului deputat Gheorghe Coroama. Noi ne-am propus sa obtinem intre opt si zece mandate de parlamentar la alegerile din toamna trecuta, dar desi am castigat alegerile in zece colegii doar sapte mandate am obtinut. Acum, cu Gheorghe Coroama, PD-L Suceava are opt parlamentari. Cu siguranta ca pana la incheierea mandatului vom mai avea noi colegi", a declarat deputatul PD-L Ioan Balan. Afirmatii similare a facut si presedintele PDL Suceava care a mai spus ca acest partid a castigat zece colegii in judetul Suceava si ca a obtinut doar sapte posturi de parlamentari si ca, prin venirea in partid a lui Coroama, numarul paramentarilor PDL de Suceava a ajuns la opt.

Intrebat daca prin absorbirea de alesi din alte partide nu procedeaza la fel ca PSD in guvernarea 2000-2004, Gheorghe Flutur a raspuns ca situatiile nu sunt comparabile intrucat cei doi - Gheorghe Coroama si Constantin  Gabriel Serban - revin in echipa in care au performat.

 

PNL Suceava incepe iar munca "reconstructiei de la 0"

 

Mai multi liberali suceveni au ramas, ieri, siderati la aflarea vestii ca tanarul deputat Gheorghe Coroama care nu demult anuntase ca vrea sa reformeze PNL-ul la Suceava si-a anuntat intrarea in PDL. In timp ce in interiorul PNL Suceava a pornit deja un fel de cautare de potentiali tradatori, presedintele interimar al organizatiei judetene Suceava a PNL, Stefan Alexandru Baisanu, arunca vina pe ambitia deputatului Gheorghe Coroama de a ajunge lider judetean si pentru ca nu i-au iesit socotelile a parasit PNL. "Parlamentarul Gheorghe Coroama a vrut sa preia conducerea organizatiei judetene a PNL Suceava, iar in momentul in care a vazut ca jocurile nu ii ies a trecut la PDL", a spus liderul interimar al PNL Suceava. Intrebat fiind cum isi explica totusi de ce Gheorghe Coroama, cu doua saptamani in urma, il sustinea la functia de presedinte al PNL Suceava, Stefan Alexandru Baisanu a insistat asupra faptului ca deputatul intentiona el sa preia, de fapt, conducerea organizatiei judetene Suceava a PNL. "Liberalii autentici raman in PNL Suceava", a subliniat Stefan Alexandru Baisanu. El a evitat sa comenteze insa situatia primarului municipiului Cimpulung Moldovenesc, dar a precizat ca in cursul zilei de astazi va fi o sedinta in care se va analiza situatia in tot partidul. El a dat de inteles ca vor fi luate in discutie si anumite persoane care ar putea parasi in perioada urmatoare partidul, dar nu a vrut sa faca nominalizari. In schimb, a recunoscut indirect ca la Suceava PNL este un partid foarte slab, cu o lipsa acuta de oameni puternici, afirmand ca "trebuie inceputa reconstructia de la zero, cu oameni noi, cu adevarate valori, cu convingeri liberale si care sa faca cinste partidului".

 

Philip Rozopol: "Se stia de domnul Coroama ca pleaca din PNL. Probabil urmatorul pas este plecarea milogului Baisanu la PDL"

 

Fostul presedinte interimar al organizatiei judetene a PNL Suceava, omul de afaceri Philip Rozopol, nu s-a declarat deloc surprins de demisia lui Gheorghe Coroama, ba din contra, a facut si unele analize si previziuni politice pentru PNL si PDL. "Se stia de Gheorghe Coroama ca vrea sa plece din PNL. Cel putin eu stiam dinainte de intalnirea de la Bacau in urma careia am fost schimbat. Nu am spus nimic pentru ca nu imi sta in caracter sa arunc acuzatii din acestea. La urma urmei, "hotul neprins este negustor cinstit". Si despre Gabi (primarul Gabriel Serban - n.red.) se spunea de un an de zile ca pleaca din PNL, dar uite ca abia acum a facut pasul acesta", ne-a declarat Philip Rozopol. El a precizat ca nu vrea sa candideze pentru sefia organizatiei judetene Suceava si prefera sa ramana un simplu membru. In opinia fostului lider interimar al PNL Suceava, este o miscare foarte buna a celor de la PDL de destructurare a PNL, o miscare orchestrata din interior cu buna stiinta. "Este o manevra clara de mutare a PNL spre PDL. Probabil ca urmatorul pas este trecerea milogului Baisanu spre PDL", a mai spus Philip Rozopol, amintind de faptul ca Stefan Alexandru Baisanu are un istoric bogat in manevre bruste in politica. Fostul lider interimar a amintit si faptul ca Baisanu a incercat de mai multe ori sa ajunga subprefect, sapand-o pe Angela Zarojanu si incercand sa aiba o negociere cu Gheorghe Flutur in acest sens. Suspecta i se pare lui Philip Rozopol si venirea la PNL a deputatului minoritatii italiene, Mircea Grosaru, despre care a spus ca "nu are nicio legatura cu PNL".

"Astazi (ieri - n.red.) sunt doua saptamani de cand am fost demis. Mi s-a imputat necombativitate tocmai de catre mascariciul asta care acum a anuntat ca pleaca impreuna cu Gabi la PDL. Cred ca urmeaza afacerea cea mare: plecarea lui Baisanu la PDL din functia de presedinte. Nu a putut pleca pana acum la PDL pentru ca neavand nicio functie nu reprezenta nimic. Acum fiind presedinte interimar are ce vinde", considera Philip Rozopol.

 

Ziarul de Iasi – 10 iulie 2009

 

 

 

 

Flutur le-a luat liberalilor un deputat şi pe primarul de Câmpulung

 

Liberalii suceveni au rămas, ieri, fără nici un deputat, odată cu înscrierea în PD-L a celui care până în urmă cu două săptămâni se proclama iniţiatorul reconstrucţiei PNL la Suceava sub un nou preşedinte, deputatul de Rădăuţi-Vicov, Gheorghe Coroamă. Deputatul Gheorghe Coroamă a apărut, ieri, la conferinţa de presă a PD-L, alături de preşedintele acestei formaţiuni, Gheorghe Flutur, deputatul PD-L de Suceava Ioan Bălan, primarul de Suceava, Ion Lungu, dar şi de primarul de Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban.

Achiziţia deputatului din Colegiul nr. 7 Rădăuţi a fost prezentată de Gheorghe Flutur ca încă un pas în acţiunea sa de „coagulare a forţelor de dreapta”, în interesul comunităţilor. El i-a înmânat deputatului adeziunea şi statutul PD-L şi i-a prins la rever insigna aurie cu trandafirul democrat-liberal.

Odată cu trandafirul cu care a înlocuit săgeata liberală, Coroamă primeşte o funcţie de vicepreşedinte a Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, preşedinţia departamentului agricultură-silvicultură din filială şi statutul de coordonator al democrat-liberalilor pe zona Rădăuţi-Vicov. Explicaţia pe care Gheorghe Coroamă a dat-o pentru trecerea sa în tabăra PD-L exact după ce cel pe care l-a susţinut pentru preluarea preşedinţiei PNL, Alexandru Băişanu, şi-a atins obiectivul, a fost aceea că „de prea mult timp îmi consumam energia în bătălii interne de partid”, în loc să se ocupe de marile proiecte pe care le are în cap.

 

Şerban dă vina pe David şi Vosganian pentru că a virat spre PD-L

 

Celălalt liberal care s-a întors spre PD-L, primarul Gabriel Şerban, nu a primit carnet de membru, pentru că astfel şi-ar pierde mandatul de ales local. Din stânga lui Gheorghe Flutur, Şerban s-a declarat a fi în continuare membru PNL şi „simpatizant al PD-L”, lucru de altfel deloc surprinzător, mai ales pentru cei care ştiu că, în campania electorală de anul trecut, primarul de Câmpulung a câştigat voturi în electoratul PD-L spunând că el este „cu Flutur”.

„Insigne cu simpatizanţi nu avem, dar ne gândim să facem”, a glumit Gheorghe Flutur, care a mai spus că după Şerban vor mai fi şi alţi primari „cu sufletul alături de PD-L” şi cu legitimaţii la partidele cu care au câştigat mandatele în comunităţile lor.

Şerban a afirmat că responsabili de decizia sa de ieri sunt foştii miniştri liberali Varujan Vosganian şi Cristian David, care nu l-au sprijinit în proiectele pe care le-a iniţiat ca primar, în timp ce actualul ministru al Turismului, Elena Udrea, şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, i-au acordat toată susţinerea.

Întrebat de ce nu demisionează din PNL pentru a trece cu acte în regulă în partidul cu care se identifică, Şerban a ridicat din umeri. Conform legii, demisia din partidul cu care a câştigat alegerile duce la pierderea mandatului, or nu acesta este ţelul nici pentru primar, nici pentru noua sa familie politică.

 

PD-L şi PSD pun aspiratoarele pe liberali

 

Deputatul PD-L Ioan Bălan a subliniat, şi el, că mai sunt câţiva primari „care îşi arată simpatia faţă de PD-L”, dar nu a precizat din ce formaţiuni politice provin. Cum protocolul dintre PD-L şi PSD interzice racolarea de membri între cele două partide, iar PSD a anunţat şi el, la începutul acestei săptămâni, startul „porţilor deschise la PSD”, rezultă că ţinta ambelor partide din coaliţia de guvernare este PNL, care, în judeţul Suceava, la ultimele alegeri, a avut un modest procent de 11 la sută din voturi.

În faţa aspiratoarelor celor doi coloşi politici, liberalii mai au pe baricade primarii de Gura Humorului- Marius Ursaciuc, Siret- Adrian Popoiu, Vatra Dornei- Ioan Moraru, Cornu Luncii- Petru Vodă, Dumbrăveni- Ioan Pavăl, Fundu Moldovei-Tudor Zdrob, Poieni-Solca-Simion Jucan şi un singur parlamentar, senatorul Tiberiu Prodan.

 

Monitorul de Suceava – 10 iulie 2009

 

 

 

DEZBATERI PARLAMENTARE / Şedinţa Camerei Deputaţilor din 15 aprilie 2009 / Gheorghe Coroamă - despre "Insuccesele doamnei Udrea"

 

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

"Insuccesele doamnei Udrea"

La data numirii doamnei Elena Udrea în funcţia de ministru al turismului, o ţară întreagă se întreba care este legătura domniei sale cu acest domeniu, care este expertiza deţinută şi mai ales care sunt proiectele pentru acest sector. Dacă la primele dileme nu avem nici acum un răspuns, la ultima întrebare ni s-a răspuns rapid: obiectivul major al doamnei ministru este revoluţionarea turismului prin introducerea tichetelor de vacanţă şi încurajarea turismului ecumenic.

În ceea ce priveşte chestiunea tichetelor de vacanţă, problema s-a simplificat foarte mult: deşi actul normativ de reglementare a fost adoptat de către Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, deja surse guvernamentale anunţă îngheţarea programului pentru anul 2009. Deci, programul tichetelor de vacanţă debutează cu stângul: nu există decât pe hârtie, nu se mai aplică. De asemenea, fiind deputat al unui colegiu din Suceava, cu largă tradiţie în agroturism şi de promovare a frumoaselor mănăstiri din Nordul Moldovei, nu am resimţit în nici un fel beneficiile revigorării turismului ecumenic.

În afara câtorva reclame televizate care încurajau petrecerea sărbătorilor de Paşti în Bucovina, nu a fost luată nicio măsură concretă. Aici vorbim despre posibilele contracte avantajoase cu mari agenţii de turism, despre promovarea pe site-urile de profil a agenţilor din turism, precum şi despre facilităţi acordate pentru depăşirea perioadei de criză.

Iată că, dacă am face un bilanţ al primului trimestru de guvernare al doamnei Udrea, concluzia ar fi una singură: eşec în toate proiectele propuse.

 

Camera deputatilor – 15 aprilie 2009

 

 

 

Camerele agricole, pe ultima sută de metri

 

Potrivit parlamentarului democrat-liberal, a fost emisă deja H.G. privind numirea membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru organizarea alegerilor în vederea înfiinţării camerelor agricole, publicată în M.O. din 28 martie 2011.

Coroamă a explicat că la nivel judeţean, prin hotărâre a Comitetului Naţional de Iniţiativă, care va fi emisă în zilele următoare, va fi constituit Comitetul Judeţean de Iniţiativă, format din câte un reprezentant al D.A.D.R., I.T.R.S.V., M.A.I. şi A.P.I.A., plus 3 reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură. Comitetele de iniţiativă judeţene, regionale şi naţional vor fi dizolvate de drept după validarea alegerilor şi atribuţiile acestora vor fi preluate de colegiile camerelor agricole.

“Aceste camere vor fi instituţii de utilitate publică având drept scop reprezentarea şi promovarea intereselor agriculturii şi silviculturii, răspunzând în acelaşi timp obiectivului de descentralizare a administraţiei publice. Ele se vor constitui în urma alegerilor organizate la nivelul fiecărui colegiu zonal şi vor fi organizate la nivel zonal, judeţean, regional (pe 7 regiuni administrative) şi naţional. Vor fi stabilite colegii zonale, care vor avea în componenţă câteva comune”, a explicat parlamentarul democrat-liberal.

El a arătat că fiecare colegiu zonal va avea în conducere 9 fermieri, preşedinţii camerelor zonale vor face parte din conducerea Camerei judeţene, preşedinţii camerelor judeţene vor fi membri în biroul Camerei regionale, iar preşedinţii acestora vor face parte din conducerea Camerei Naţionale. În ceea ce priveşte candidaţii, Coroamă explică că aceştia vor fi oricare dintre fermierii înscrişi în baza de date APIA şi silvicultorii încadraţi în ocoalele silvice private. “Poate candida orice fermier care reuşeşte să-şi facă o listă cu 50 de semnături de susţinători”, a precizat deputatul PDL, care a evidenţiat ca “este pentru prima oară când la aceeaşi masă se aşează fermierii şi specialiştii”.

“Programele de dezvoltare ale zonelor rurale vor fi elaborate de specialiştii Camerei Agricole, la propunerea fermierilor. Sperăm ca noile structuri să rezolve în mare măsură lipsurile care există în spaţiul rural, acestea având rolul de a se comporta atât ca instituţii de consultanţă, cât şi ca instituţii reprezentative ale fermierilor”, a conchis Gheorghe Coroamă.

 

Crai Nou - 01 aprilie 2011

 

 

 

Deputatul Gheorghe Coroamă are în vedere o candidatură la şefia organizaţiei judeţene Suceava a PNL

 

Deputatul liberal Gheorghe Coroamă are în vedere o posibilă candidatură la şefia organizaţiei judeţene Suceava a PNL. Tânărul parlamentar sucevean nu exclude posibilitatea de a candida împotriva senatorului Tiberiu Prodan. De altfel, deputat PNL Gheorghe Coroamă - ales în colegiul care include zonele Vicov, Solca şi Brodina, va cere conducerii centrale a partidului ca data organizării alegerilor la nivelul orgaizaţiei judeţene Suceava să fie amânată pentru o zi după alegerile europarlamentare. O aprobare a acestui demers al său ar însemna pentru el un timp mai mare de a-şi pregăti tabăra de susţinători. Oficial, Gheorghe Coroamă a motivat arătând că data de 10 mai stabilită pentru conferinţa judeţeană privind alegrea conducerii este nepotrivită pentru că pică în perioada de campania a alegerilor euro-parlamentare. Din punctul său de vedere, alegerile pentru conducerea organizaţiei judeţene Suceava a PNL ar trebui să aibă loc după data de 7 iunie când sunt programate a fi organziate alegerile europarlamentare. (D.P.)

 

Obiectiv de Suceava - Sambata, 14 Martie 2009

 

 

 

Situaţia cheltuielilor deputaţilor suceveni

Cautand informati despre unu din alesi nostri in Camera Deputatilor am dat peste cheltuielile alesilor nostri pe primele patru luni ale acestui an astfel: Deputatul PSD, Ioan Stan, a avut cele mai mari cheltuieli în primele patru luni ale acestui an, în timp ce Eugen Bejinariu (PSD) a înregistrat cele mai scăzute costuri, după cum reiese din analiza datelor puse la dispoziţie de Secretariatul Camerei Deputaţilor.

În topul chetuielilor celor 12 deputati, cel mai costisitor deputat este Stan Ioan (PSD) , pentru care Camera Deputaţilor a scos din buget în primele patru luni ale anului suma de 121.332 de lei. Pe locul al doilea în top se situează deputatul UPR, Ghervazen Longher (118.464 de lei), urmat de deputatul PD-L , Eugen Uricec (111.611 de lei), deputatul PNL, Gheorghe Coroamă (111. 469 de lei) şi de deputatul PD-L Gabriel-Dan Gospodaru (111282 de lei). De asemenea, pe poziţia a şasea se află Ioan Balan – PD-L (107812 de lei), secondat de deputata ALAR, Oana Manolescu (104.945 de lei), deputatul independent, Mircea Irimescu (104.314de lei), deputatul PSD, Cătălin Nechifor (103039 de lei) şi deputatul PD-L, Dumitru Pardău (102483 de lei). Pe locul al unsprezecelea se situază deputata PD-L Sanda-Maria Ardeleanu (88687 de lei), urmata de deputatul Bejinariu Eugen – PSD (69.761 de lei)

 

La capitolul cheltuieli cu birourile deputatilor, situaţia se prezintă astfel:

1. Eugen Bejinariu (PSD) – 41.746 de lei

2. Ioan Stan(PSD) – 41.530 de lei

3. Eugen Uricec (PD-L) – 41.448 de lei

4. Sanda-Maria Ardeleanu (PD-L) – 41.296 de lei

5. Ghervazen Longher (UPR) – 41.271 de lei

6. Pardău Dumitru (PD-L) – 39.657 de lei

7. Gheorghe Coroamă (PNL) – 39.178 de lei

8. Gabriel-Dan Gospodaru (PD-L) – 36.938 de lei

9. Ioan Balan (PD-L) – 36.793 de lei

10. Oana Manolescu(ALAR) – 34.989 de lei

11. Mircea Irimescu (Indep.) – 34.385 de lei

12. Cătălin Nechifor (PSD) – 26.712 de lei

 

În ce priveşte diurnele obţinute în perioada ianuarie – martie, pentru deplasarea în teritoriu, în străinătate sau în Bucureşti, au fost urmatoarele:

1. Ioan Stan(PSD) 13.434 de lei

2.Pardău Dumitru (PD-L) 12.813 de lei

3.Gheorghe Coroamă (PNL) 12.454 de lei

4.Gabriel-Dan Gospodaru (PD-L) 12.174 de lei

5.Sanda-Maria Ardeleanu (PD-L) 11.895 de lei

6.Ioan Balan (PD-L) 11.684 de lei

7.Eugen Uricec (PD-L) 10.984 de lei

8.Oana Manolescu(ALAR) 10.774 de lei

9.Ghervazen Longher (UPR) 10.706 de lei

10.Cătălin Nechifor (PSD) 10.587 de lei

11.Mircea Irimescu (Indep.) 10.285 de lei

12.Bejinariu Eugen (PSD) 3.640 de lei

 

În cazul sumelor cheltuite pentru cazare, în Bucureşti, în ţară şi în străinătate, situaţia se prezinta astfel:

1. Cătălin Nechifor (PSD) 38.817 de lei

2. Oana Manolescu(ALAR) 37.783 de lei

3. Ghervazen Longher (UPR) 37.097 de lei

4. Gabriel-Dan Gospodaru (PD-L) 36.019 de lei

5. Gheorghe Coroamă (PNL) 36.019 de lei

6. Mircea Irimescu (Indep.) 36.019 de lei

7. Ioan Balan (PD-L) 36.019 de lei

8. Ioan Stan(PSD) 36.019 de lei

9. Eugen Uricec (PD-L) 36.019 de lei

10. Pardău Dumitru (PD-L) 11.760 de lei

11. Sanda-Maria Ardeleanu (PD-L) 11.760 de lei

12. Bejinariu Eugen (PSD) 1.568 de lei

 

Pentru transport, în ţară şi în străinătate, deputaţii suceveni au primit următoarele sume:

1. Pardău Dumitru (PD-L) 15.130 de lei

2. Ghervazen Longher (UPR) 9.443 de lei

3. Cătălin Nechifor (PSD) 7.241 de lei

4. Gabriel-Dan Gospodaru (PD-L) 6.206 de lei

5. Gheorghe Coroamă (PNL) 3.876 de lei

6. Sanda-Maria Ardeleanu (PD-L) 3.791 de lei

7. Mircea Irimescu (Indep.) 3.696 de lei

8. Ioan Balan (PD-L) 3.634 de lei

9. Ioan Stan(PSD) 3.280 de lei

10. Eugen Uricec (PD-L) 3.213 de lei

11. Bejinariu Eugen (PSD) 2.860 de lei

12. Oana Manolescu(ALAR) 1.201 de lei

 

La capitolul facturi telefonice deputatii au cheltuit următoarele sume:

1. Ioan Stan(PSD) 1.464 de lei

2. Pardău Dumitru (PD-L) 1.453 de lei

3. Oana Manolescu(ALAR) 265 de lei

4. Ghervazen Longher (UPR) 265 de lei

5. Eugen Uricec (PD-L) 265 de lei

6. Bejinariu Eugen (PSD) 265 de lei

7. Gabriel-Dan Gospodaru (PD-L) 263 de lei

8. Sanda-Maria Ardeleanu (PD-L) 263 de lei

9. Gheorghe Coroamă (PNL) 260 de lei

10. Mircea Irimescu (Indep.) 247 de lei

11. Cătălin Nechifor (PSD) 0 de lei

12. Ioan Balan (PD-L) 0 de lei

 

Newsme – 27 iunie 2009

 

 

 

Parlamentarii suceveni, împotriva etnobotanicelor

 

Deputatul sucevean Sanda-Maria Ardeleanu a depus o propunere legislativă privind interzicerea comercializării de etnobotanice. Printre semnatarii proiectului de lege se numără deputaţii şi senatorii  suceveni ai PDL, dar şi deputatul PSD Ioan Stan şi doi reprezentanţi ai minorităţilor.

poza

Parlamentarii suceveni, împotriva etnobotanicelor

Deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a depus luni în Parlamentul României o propunere legislativă privind reglementarea condiţiilor de punere pe piaţă a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora. Propunerea este semnată de un număr de 68 de parlamentari ai coaliţiei (PDL+UDMR+Minorităţi). Printre semnatarii acestui proiect de lege se numără şi parlamentarii PDL de Suceava, Gabriel-Dan Gospodaru, Ioan Balan, Eugen Constantin Uricec, Gheorghe Coroamă, Dumitru Pardău, Sorin Fodoreanu, Orest Onofrei, Ghervazen Longher, Mircea Grosaru, cât şi deputatul PSD Ioan Stan.

„Iniţiativa legislativă, pe fondul unei lipse a reglamentărilor normative în materie, vine în întâmpinarea combaterii producerii, consumului şi comercializării substanţelor cu efecte nocive asupra persoanelor, cât şi, în final, asupra societăţii. Mai precis, proiectul de lege aduce o serie de măsuri prin care autorităţile publice (Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cât şi structurile judeţene ale acestora) capătă prerogative menite a conduce la exercitarea unui control instituţional riguros asupra plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora. Totodată, prin capitolul destinat răspunderii juridice, sunt instituite, pentru prima oară, o serie de măsuri drastice faţă de nerespectarea prevederilor textului de lege. Sancţiunile vizează atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice, iar răspunderea este şi de natură penală, deoarece majoritatea faptelor incriminate sunt catalogate ca infracţiuni”, se arată într-un comunicat de presă emis de cabinetul doamnei deputat Ardeleanu.

Proiectul de lege supus dezbaterii prevede interzicerea comerţului on-line cu produse etnobotanice şi interzicerea promovării produselor şi locaţiilor de comercializare.

Pentru deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, stăvilirea fenomenului marcat de consumul şi distribuţia de substanţe halucinogene a constituit o prioritate. Depunerea acestui proiect de lege este consecinţa unui şir de acţiuni întreprinse de parlamentarul sucevean pe parcursul anului 2010 (declaraţiile politice, interpelările pe această temă, dezbaterile organizate în cadrul Grupului Ecumenic de Rugăciune din Camera Deputaţilor, dar şi întâlnirea dintre Grupul Parlamentar PDL cu staff-ul CIADO, realizată tot la iniţiativa doamnei deputat, fiind prima acţiune de acest fel din Parlamentul României).

 

Newsme – 15 februarie 2011

 

 

 

Bătaie pe găleţile electorale la tîrgul din Vicovu de Sus

 

(ASIS) - Sîmbătă dimineaţă, piaţa din oraşul sucevean Vicovu de Sus a fost asaltată de caravana PD-L, care a împărţit ţăranilor veniţi la tîrg găleţi, chibrituri şi plase portocalii inscripţionate cu "Traian Băsescu-preşedinte". Alături de şeful de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale a lui Traian Băsescu, Ioan Lungu care este şi primarul Sucevei, s-au aflat deputatul Ioan Bălan, membru în Comisia SRI a Camerei Deputaţilor, dar şi deputatul Gheorghe Coroamă, care anunţase că face parte din grupul independent. La vederea găleţilor sătenii veniţi cu treabă la tîrg au uitat pentru ce şi-au făcut drum la piaţă şi au tăbărît pe oamenii în portocaliu numai să intre în posesia unei găleţi portocalii. Cei care au fost mai "puternici" au reuşit să plece acasă şi cu 3-4 găleţi, promiţîndu-le în schimb membrilor PD-L că vor vota cu Traian Băsescu. Cei care aveau curajul să spună că nu îl vor vota la scrutinul electoral din 22 noiembrie nu primeau găleata portocalie.

Singurii reprezentanţi ai legii care au asistat la împărţirea găleţilor au fost jandarmii, care însă nu au luat nici o măsură. Legea spune însă că în cazul în care un partid promite sau chiar oferă bani sau bunuri în timpul campaniei electorale pentru a-i determina pe alegători să îşi dea votul sau nu pentru un anumit candidat este infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

Evenimentul – 9 noiembrie 2009

 

 

 

Cei 11 cavaleri ai apocalipsei forestiere

 

Intraţi în Parlament de vreo jumătate de an, câţiva deputaţi s-au şi gândit în primăvară să modifice Codul Silvic, act normativ adoptat cu numai un an înainte. În viziunea celor 11 deputaţi, pădurea poate fi lotizată fără probleme, indiferent de suprafaţă.

Actualul cod stipulează că ea nu poate fi divizată sub limita de 1 hectar, iar abrogarea acestei prevederi echivalează cu distrugerea pădurii.

 

PĂDUREA NU ESTE GRĂDINĂ

Printre deputaţii care se grăbesc să modifice proaspătul Cod Silvic se numără şi ingineri silvici de profesie, dar şi agronomi. În expunerea de motive se arată că două alineate din cod încalcă Constituţia României: "În condiţiile în care, prin prevederile Legii 46/2008, se limitează accesul moştenitorilor la dreptul de proprietate asupra fondului forestier, se blochează stabilizarea locuitorilor în zonele de munte". Alineatul prin care se interzice fărâmiţarea pădurii în suprafeţe mai mici de 1 ha şi cel privind construcţiile în pădure au reprezentat mărul discordiei în timpul negocierilor pentru adoptarea codului.

Discuţiile au durat atât de mult, încât celelalte articole au fost votate la foc automat. În actualul Cod Silvic, se consideră că un teren acoperit cu arbori este pădure şi se supune regimului silvic doar dacă este mai mare de 0,25 ha. Academicianul Victor Giurgiu este o somitate în silvicultura românească. A fost surprins să afle că există ingineri silvici care au propus eliminarea acestei prevederi: "Sunt foarte dezamăgit că cineva vrea să abroge aceste prevederi. Pădurea nu poate fi gestionată durabil pe suprafeţe mici. Nu suntem la grădinărit.

Împărţirea pădurii e moartea ei, spunea marele silvicultor Marin Drăcea". Drăcea este părintele silviculturii româneşti, fondatorul silvo-tehnicii moderne şi al primului institut de cercetări forestiere din România. Şi-a luat doctoratul magna cum laudae la Universitatea de München, bursier al Fundaţiei Rockefeller, a făcut cercetări la

Universitatea Yale.

"Cel mai mare rău ce se poate face pădurii este fărâmiţarea acesteia în mici proprietăţi. Cu cât proprietatea este mai mică, cu atât este mai greu să păstrezi pădurea, pentru că pădurea, ca folosinţă funciară, este rentabilă doar când e «multă şi la un loc». În vechiul Cod Silvic, anterior naţionalizării, era o prevedere care interzicea fărâmiţarea prin moştenire a proprietăţii forestiere", a adăugat şi conf. dr ing. Marian Drăgoi, prodecanul Facultăţii de Silvicultură din Suceava.

"Mai lăsaţi-mă pe mine cu toţi specialiştii ăştia. Aceşti domni nu au experienţă în producţie. Eu am 25 de ani de experienţă şi nu recunosc decât facultatea de la Braşov; jos pălăria pentru cea de la Suceava. În Banat şi Ardeal, proprietatea e sfântă. Pădurea se poate gospodări în regim silvic chiar dacă are 0,5 hectare pentru că trebuie dată spre pază şi administrare unui ocol. Nu are nici o explicaţie logică şi ştiinţifică chestia cu hectarul. Sunt foarte multe procese pe rol legate de moştenire", a declarat Ioan Tabugan, unul dintre iniţiatori.

 

SILVICI ÎN ACŢIUNE

Cei 11 parlamentari fac parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Interesant este şi faptul că marea parte a iniţiatorilor provin din judeţe cunoscute pentru distrugerile forestiere.

Fostul şef al Romsilva, pesedistul Ion Dumitru, are titlul de doctor în silvicultură şi economie forestieră, este conferenţiar universitar la Târgovişte. Multiplu laureat al unor dosare penale care mai nou se finalizează cu neînceperea urmăririi penale. A ajuns deputat în 2004, este vicepreşedinte al Asociaţiei Progresul Silvic şi vicepreşedinte al Asociaţiei Green Mountains, unde e membru şi colegul de Cameră Constantin Chirilă. Are aproape 21 hectare de pădure în Dâmboviţa.

Ion Dumitru recunoaşte că pădurea nu poate fi gestionată pe suprafeţe mici: "Dreptul de proprietate nu poate fi îngrădit. Indiferent de dimensiunea proprietăţii, trebuie respectat regimul silvic din fondul forestier naţional. Pe suprafeţe mici nu se poate dezvolta pădurea".

Ioan Tabugan este deputat independent, intrat în Parlament ca penelist şi absolvent de Silvicultură. Este membru al Societăţii Progresul Silvic Banat-Crişana, a fost decorat cu "Meritul Agricol" în grad de Cavaler şi a fost şef al Direcţiei Silvice Reşiţa între 2005 şi 2008, când a devenit parlamentar. Soţia sa este contabil-şef la Ocolul Silvic Băile Herculane.

Pavel Horj vine din Borşa, Maramureş. Penelist, jurist şi doctor în silvicultură, a fost şeful Direcţiei Silvice Baia Mare până în 2008, după care s-a pricopsit deputat, ca şi colegul Tabugan. "Proprietatea reprezintă unul dintre atributele personalităţii umane. Proprietarul unei suprafeţe mai mici de 0,25 ha ar putea reclama lipsa obligaţiei de a respecta regimul silvic; în realitate, acest lucru nu se poate întâmpla deoarece amenajamentele silvice ţin cont de gospodărirea din trecut a întregului trup de pădure", a declarat Horj.

Gheorghe Coroamă este la primul mandat. Nici nu a trecut un an de legislatură că suceveanul a şi devenit migrant politic, sărind din barca penelistă în cea a colegilor de la PD-L. A fost inginer silvic la Ocolul Silvic Putna şi a urcat pe scara ierarhică ajungând şef de ocol în 2005-2008.

 

AGRONOMII, HOP ŞI EI

Un alt coiniţiator este Attila Kelemen, UDMR. Medic veterinar, doctor în zootehnie şi din 1996 deputat.

Coleg de semnătură este şi agronomul Ioan Munteanu, fost prefect de Neamţ şi fost angajat al lui Gheorghe Ştefan Pinalti, care nu este străin de afacerile cu lemn din judeţul Neamţ. "Poate nu e de crezut, ideea a venit chiar la interpelările oamenilor care vin la cabinetele parlamentare", a spus Munteanu.

Filosoful şi tipograful Mircia Giurgiu de la PD-L Cluj şi-a luat masterul în "Economie agrară europeană". Este doctorand şi deci avizat să-şi dea cu părerea: "Noi avem mai multe probleme cu Codul Silvic după ce a intrat în funcţiune şi atunci încercăm să mai modificăm câte ceva, în funcţie de ceea ce propun asociaţiile de proprietari de păduri, dar şi locuitorii".

Pesedistul Gheorghe Antochi este doctor în agronomie. Au trecut mai bine de 25 de ani de când era secretar cu agricultura în judeţul Bacău. După '89 a ajuns tot secretar, dar de stat, în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei. Şi el a solicitat modificarea pentru că nu respecta dreptul la proprietate.

În schimb, Marian Ghiveciu (PSD Buzău) este un artist specializat pe Teatru şi Regie, absolvent de geografie-turism şi investitor agricol.

Colegul său, Constantin Chirilă, a avut şi el un traseu profesional interesant: angajat la IAS, şef la Bursa de Mărfuri, consilier local Constanţa, doctor în economie. Şi-a cumpărat anul trecut o pădure de 14.000 mp în comuna Moroieni, chiar în zona lui Ion Dumitru.

La final, dar nu printre cei din urmă: Culiţă Tărâţă, pesedist de frunte în Neamţ, agronom, învăţător. Fost deputat 2000-2004, deţine, potrivit declaraţiei sale de avere, 37 hectare de pădure în Neamţ. Câte sute de hectare de pădure va fi tăiat firma sa, "Trei Brazi", numai el ştie. Numele lui este sinonim cu scandalurile legate de Insula Mare a Brăilei. Culiţă Tărâţă nu a vrut să facă nici un comentariu. Propunerea celor 11 se află la Senat de jumătate de an, dar Camera Deputaţilor este forul decizional.

Va urma

 

Jurnalul - 5 noiembrie 2009

 

 

 

În Parlament s-a format două noi grupuri, constituite din independenţi

 

Constituirea grupului parlamentar mixt din Camera Deputaţilor, condus de Gabriel Oprea, a fost anunţată ieri în plen de către deputatul Eugen Nicolicea. Parlamentarul, care a fost demis, luna trecută, din PSD, a precizat că grupul parlamentar mixt este format din 14 deputaţi şi acest număr este în creştere, iar acest grup al parlamentarilor independenţilor s-a constituit din dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în mod coordonat, pentru ca parlamentarii independenţi să aibă drepturi ca toţi parlamentarii.

Nicolicea a susţinutând că formarea acestui grup parlamentar nu se supune la vot, ci doar se ia act de înfiinţarea acestui grup şi că "orice altă chestiune este o încercare de a pune beţe în roate". El a mai spus că şi la Senat s-a constituit un grup al independenţilor, iar parlamentarii din cele două grupuri vor vorbi cu "o singură voce". Potrivit lui Nicolicea, grupul parlamentar mixt se constituie în baza articolului 12 din Regulament, cu drepturile de la articolul 13.

Pe de altă parte, deputatul Gabriel Oprea a declarat, luni, că 14 deputaţi şi cinci senatori independenţi au constituit grupuri parlamentare mixte de independenţi, el asigurând coordonarea acestora.

Oprea a arătat, într-o declaraţie, că, în conformitate cu prevederile articolului 12 alineat 4 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi articolului 16, alineat 5 din Regulamentul Senatului, luni au fost formate grupurile parlamentare mixte din cele două Camere parlamentare.

Grupul parlamentar mixt din Camera Deputaţilor este format din 14 deputaţi independenţi: Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Marin Bobeş, Ion Tabugan, Ion Burlacu, Gheorghe Zoicaş, Dan Bordeianu, Cristina Elena Dobre, Gheorghe Coroamă, Dan Păsat, Dan Mihai Marian, Vasile Soporan, Neculai Rebenciuc şi Mircea Irimescu. Liderul grupului este Gabriel Oprea.

Potrivit sursei citate, grupul parlamentar mixt din Senat este format din cinci senatori independenţi: Liviu Câmpanu, Anghel Iordănescu, Ovidius Mărcuţianu, Tiberiu Prodan şi Cezar Măgureanu. Liderul grupului este senatorul Liviu Câmpanu. Gabriel Oprea este coordonatorul celor două grupuri parlamentare.

"Considerăm că apartenenţa la un partid politic ne este necesară pentru a avea iniţiative legislative şi pentru a ne exprima votul în sprijinul proiectelor de care România are nevoie. Parlamentarii celor două grupuri vor vorbi pe o singură voce şi vor acţiona unitar, cu onoare şi responsabilitate, pentru a-şi îndeplini datoria faţă de cei care i-au votat şi i-au trimis în Parlamentul României", a afirmat Oprea.

Deputatul a arătat că membrii celor două grupuri de parlamentari independenţi vor susţine şi proiectele de legi de interes naţional, indiferent dacă vor fi iniţiate de PDL, PSD-PC, PNL sau UDMR.

"Într-o perioadă în care România trebuie să depăşească criza economică, activitatea grupurilor parlamentarilor independenţi din Parlamentul României se va desfăşura întotdeauna în spiritul şi în respectul deplin al legilor ţării şi se va subordona numai interesului naţional", a mai afirmat Oprea.

Conducerea Camerei Deputaţilor a respins, luni, cererea a 13 deputaţi independenţi de a se constitui într-un grup parlamentar, a declarat secretarul Camerei Valeriu Zgonea (PSD).

El a spus că deputaţii independenţi au trimis un document conducerii Camerei, prin care anunţau că s-au constituit în grup parlamentar şi şi-au desemnat conducerea . "Noi (Biroul Permanent al Camerei - n.r.) o să trimitem o scrisoare tuturor deputaţilor independenţi că adresa lor nu este întemeiată", a precizat Zgonea, arătând că deputaţii independenţi nu au posibilitatea regulamentară de a constitui un grup parlamentar cu beneficiile care decurg din acest lucru, respectiv obţinerea unei săli sau repartizarea funcţiilor de conducere din comisiile parlamentare.

 

Ce spune regulamentul?

 

Conform articolului 12 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, grupurile parlamentare se pot constitui din cel puţin 10 deputaţi care au candidat în alegeri pe listele aceluiaşi partid politic, ale aceleiaşi formaţiuni politice, alianţe politice sau alianţe electorale. Deputaţii unui partid politic sau ai unei formaţiuni politice nu pot constitui decât un singur grup parlamentar. Deputaţii care au candidat pe listele unei alianţe politice sau alianţe electorale şi fac parte din partide politice diferite pot constitui grupuri parlamentare proprii ale partidelor politice din care fac parte.

Alineatul 4 al aceluiaşi articol prevede că deputaţii partidelor politice, formaţiunilor politice, alianţelor politice sau alianţelor electorale care nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar, precum şi deputaţii independenţi se pot reuni în grupuri parlamentare mixte ori se pot afilia altor grupuri parlamentare constituite potrivit alin. (1).

Regulamentul Senatului precizează, la articolul 16, că un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă are în componenţă cel puţin şapte senatori, care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale. Senatorii membri ai unui partid politic sau ai unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu pot constitui decât un singur grup parlamentar.

Senatorii care au fost aleşi pe listele unei alianţe electorale sau ale unei alianţe politice pot constitui fie grupuri parlamentare ale partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale componente, fie un singur grup parlamentar al alianţei. Partidele sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot constitui şi grupuri comune.

Acelaşi articol prevede că senatorii aparţinând partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot constitui grupul parlamentar mixt. Dispoziţiile alineatului menţionat anterior se aplică în mod corespunzător şi senatorilor aleşi sau deveniţi independenţi.

 

Mediafax – 3 noiembrie 2009

 

 

 

Gheorghe Coroama: "Este pentru prima oara cand la aceeasi masa se aseaza fermierii si specialistii”

 

Deputatul PDL de Suceava, Gheorghe Coroamă, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, a anunţat, joi, că în aproximativ două luni vor fi constituite Camerele agricole, inclusiv Camera Naţională, aşa cum este prevăzut în Legea 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Potrivit parlamentarului democrat-liberal, a fost emisă deja H.G. privind numirea membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru organizarea alegerilor în vederea înfiinţării camerelor agricole, publicată în M.O. din 28 martie 2011.

Coroamă a explicat că la nivel judeţean, prin hotărâre a Comitetului Naţional de Iniţiativă, care va fi dată în zilele următoare, va fi constituit Comitetul Judeţean de Iniţiativă, format din câte un reprezentant al D.A.D.R., I.T.R.S.V., M.A.I. si A.P.I.A., plus 3 reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură. Comitetele de iniţiativă judetene, regionale şi naţional vor fi dizolvate de drept după validarea alegerilor şi atribuţiile acestora vor fi preluate de colegiile camerelor agricole.

“Aceste camere vor fi instituţii de utilitate publică având drept scop reprezentarea şi promovarea intereselor agriculturii şi silviculturii, răspunzând în acelaşi timp obiectivului de descentralizare a administraţiei publice. Ele se vor constitui în urma alegerilor organizate la nivelul fiecărui colegiu zonal şi vor fi organizate la nivel zonal, judeţean, regional ( pe 7 regiuni administrative) şi naţional. Vor fi stabilite colegii zonale, care vor avea în componenţă câteva comune”, a explicat parlamentarul democrat-liberal.

El a arătat că fiecare colegiu zonal va avea în conducere 9 fermieri, preşedinţii Camerelor zonale vor fi în conducerea Camerei judeţene, preşedinţii camerelor judeţene vor fi în biroul Camerei regionale, iar preşedinţii acestora vor fi în conducerea Camerei Naţionale. În ceea ce priveşte candidaţii, Coroamă explică că aceştia vor fi oricare dintre fermierii înscrişi în baza de date APIA şi silvicultorii încadraţi în ocoalele silvice private. “Poate candida orice fermier care reuşeşte să-şi facă o listă cu 50 de semnături, de susţinători”, a precizat deputatul PDL, care a evidenţiat ca “este pentru prima oară când la aceeaşi masă se aşează fermierii şi specialiştii”.

“Programele de dezvoltare ale zonelor rurale vor fi elaborate de specialiştii Camerei Agricole, la propunerea fermierilor. Sperăm că noile structuri să resolve în mare măsură lipsurile care există în spaţiul rural, acestea având rolul de a se comporta atât ca instituţii de consultanţă, cât şi ca instituţii representative ale fermierilor”, a conchis Gheorghe Coroamă.

 

News Bucovina – 31 martie 2011

 

 

 

Parlamentari suceveni fără iniţiative

 

Din cei 16 aleşi ai Sucevei, jumătate ocupă poziţii codaşe în clasamentul realizat de IPP.

La finalul sesiunii parlamentare recent încheiate, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat un bilanţ al activităţii deputaţilor şi senatorilor României. Aleşii Sucevei au avut doar câteva zeci de iniţiative legislative, însă doar câteva dintre acestea au fost aprobate.

Pe locul 8 în clasamentul senatorilor ţării, cu un număr de 39 de iniţiative, se află Sorin Fodoreanu, care este şi cel mai bine plasat dintre aleşii locali. „Eu consider că rolul unui parlamentar este să legifereze, de aceea am şi cele mai multe iniţiative dintre colegii suceveni”, ne-a spus Sorin Fodoreanu. Senatorul locuieşte la Bucureşti, unde-şi desfăşoară activitatea de luni până joi, iar în weekend vine în Suceava. „Am obţinut ieri aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii parteneriatului public-privat, iniţiativa fiind depusă de mine în ianuarie”, a specificat senatorul Fodoreanu.

Următorul în top este deputatul Ioan Stan, ocupantul locului 29 din cele 333 posibile, care a avut 36 propuneri legislative. Acesta este urmat de senatorul Orest Onofrei, care are 32 iniţiative şi se află pe locul 32 în clasamentul celor 137 de senatori.

 

Oana Manolescu, codaşa clasamentului

 

Jumătate din aleşii Sucevei au avut iniţiative atât de puţine încât nu au reuţit să urce mai sus de poziţia 162. Cea mai slabă activitate au avut-o deputaţii Oana Manolescu, codaşa clasamentului, care se află pe locul 330, Cătălin Nechifor, pe locul 306, Mircea Irimescu-298, Ghervazen Longher-243, Gheorghe Coroamă, care ocupă locul 233, Ioan Balan-227, Dumitru Pardău, locul 174, şi Eugen Uricec, ocupantul locului 162.

„Am avut 15 propuneri legislative, din care doar două au fost aprobate”, a recunoscut senatorul Tiberiu Prodan. Nouă dintre iniţiativele sale au fost respinse definitiv, iar alte patru au ajuns la comisii, în a doua cameră.

Domeniile iniţiative sunt dintre cele mai variate, de la agricultură şi silvicultură până la economie şi tehnologia informaţiilor, însă foarte puţine dintre propunerile legislative s-au concretizat.

„Ne-am făcut-o cu mâna noastră, când am votat. Acum tragem noi ponoasele, iar ei îşi hrănesc mofturile cu salariile grase”, ne-a spus Iulian Pricop, student.

De precizat că parlamentarii suceveni din Camera Deputaţilor şi cei patru senatori din Senatul României primesc indemnizaţii de aproape 100.000 de lei lunar. Facturile la telefonie mobilă, cazarea, deplasările în ţară şi străinătate însumează peste 65.000 euro lunar, iar la toate acestea se adaugă şi cheltuielile cu birourile din teritoriu.

 

Topul parlamentarilor după iniţiativele legislative

 

1. Sorin Fodoreanu – 39

2. Ioan Stan – 36

3. Orest Onofrei – 32

4. Dan Gabriel Gospodaru – 25

5. Eugen Bejinariu – 23

6. Sanda Maria Ardeleanu – 22

7. Eugen Uricec – 17

8. Dumitru Pardău – 16

9. Gavril Mîrza şi Tiberiu Prodan – 15

10. Ioan Balan şi Gheorghe Coroamă – 12

11. Ghervazen Longher – 11

12. Mircea Irimescu – 7

13. Cătălin Nechifor – 6

14. Oana Manolescu - 2

 

Topul parlamentarilor după prezenţa la vot

 

1.    Dumitru Pardău – 92,53%

2.    Dan Gabriel Gospodaru – 86,45%

3.    Sorin Fodoreanu – 85,34%

4.    Oana Manolescu – 83,23%

5.    Eugen Uricec – 77,51%

6.    Mircea Irimescu – 77,33%

7.    Ioan Stan – 73,92%

8.    Sanda Maria Ardeleanu – 73,55%

9.    Ioan Balan – 71,61%

10.    Ghervazen Longher – 69,22%

11.    Gheorghe Coroamă – 66,08%

12.    Eugen Bejinariu – 65,07%

13.    Orest Onofrei – 61,48%

14.    Gavril Mîrza – 57,50%

15.    Tiberiu Prodan – 47,27%

16.    Cătălin Nechifor – 45,71%

 

Adevarul - 10 decembrie 2010

 

 

 

 

Candidaţii pentru Parlament îşi pun speranţa în loteria redistribuirii voturilor

 

• şefii partidelor din Suceava declară că nu speră să câştige prea multe mandate în ziua alegerilor, prin vot uninominal direct, cu jumătate plus unu din voturile din colegiu • astfel că majoritatea funcţiilor de parlamentar de Suceava vor fi atribuite abia după redistribuirea voturilor, printr-o formulă asemănătoare votului pe lista • se poate ajunge în situaţia în care candidaţii de pe poziţia a doua sau a treia în colegiu să devină senatori sau deputaţi de Suceava • aflaţi candidaţii cu care vor defila principalele partide politice din Suceava la alegerile parlamentare din 30 noiembrie

Cele trei partide importante din judeţul Suceava au depus deja la Biroul Electoral Judeţean dosarele candidaţilor cu care vor defila la alegerile parlamentare de la 30 noiembrie. Doar că în acest an, vom fi chemaţi la urne pentru a-i vota pe cei care ne vor reprezenta în Parlament prin vot uninominal, nu pe liste ca şi până acum. Totuşi, cum un candidat trebuie ca să obţină cel puţin jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate în colegiu pentru a obţine mandatul de parlamentar, în majoritatea colegiilor câştigătorii vor fi desemnaţi după cele două etape de redistribuire a voturilor, la nivel judeţean şi naţional. Se poate ajunge astfel în situaţia în care mandatul de parlamentar din unele colegii uninominale să fie atribuit candidatului care a ocupat a doua sau a trei poziţie în funcţie de numărul de voturi obţinute.

Cum formula după care se va face redistribuirea voturilor este una alambicată, cei care s-au înscris în cursă au o singură posibilitate de a fi siguri că vor ocupa funcţia de parlamentar mult visată, aceea de a câştiga colegiul cu majoritate de voturi. Altfel, ei riscă să rămână pe dinafară la loteria redistribuirii voturilor. Şefii partidelor politice importante din judeţul Suceava ne-au declarat că există doar foarte puţine şanse pentru a obţine vreun colegiu din judeţ încă din ziua alegerilor.

 

• câte cinci deputaţi şi doi senatori - obiectivul PSD şi PD-L, un senator şi doi deputaţi - obiectivul PNL

 

La alegerile din acest an, judeţul Suceava va trimite în Parlament patru senatori şi zece deputaţi. Potrivit preşedintelui PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, democrat-liberalii şi-au propus să obţină cel puţin două mandate de senator şi cinci de deputat. Câştigarea a două colegii uninominale pentru Senat şi cinci pentru Camera Deputaţilor este şi obiectivul pe care şi l-a propus organizaţia judeţeană a PSD. În schimb liberalii s-ar mulţumi şi dacă ar reuşi să obţină un post de senator şi două de deputat. Deşi sunt optimişti că vor atinge obiectivul propus, şefii partidelor din Suceava sunt pesimişti în ce priveşte posibilitatea câştigării unor colegii încă din ziua votului. Astfel, preşedintele PSD, Gavril Mîrza, susţine că este posibil ca social-democraţii să îşi adjudece cu majoritate de voturi unul sau două colegii pentru Camera Deputaţilor.

„Sperăm ca în câteva colegii să avem surpriza plăcută de a ieşi din prima. Cred că este probabil să câştigăm cu majoritate de voturi unul sau două colegii de deputaţi", a spus Mîrza. Şeful PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că democrat-liberalii ar putea câştiga, la rândul lor, majoritatea voturilor din unele colegii, fără a menţiona dacă este vorba despre Senat sau Camera Deputaţilor. Tiberiu Prodan, singurul parlamentar PNL de Suceava şi fost preşedinte interimar al organizaţiei judeţene în timpul alegerilor locale, a răspuns sincer că şansele liberalilor de a câştiga majoritatea într-un colegiu sunt aproape nule. „Este foarte greu. Încă nu văd care dintre candidaţii noştri ar putea câştiga cu jumătate plus unu din voturi", a spus Prodan.

 

• politicienii suceveni, nemulţumiţi de sistemul de redistribuire a voturilor

 

Dacă în general se declară de acord cu noul sistem de vot uninominal, politicienii suceveni sunt nemulţumiţi de algoritmul de redistribuire a mandatelor în cazul în care colegiile nu sunt câştigate cu majoritate de voturi, ceea ce de altfel este şi puţin probabil să se întâmple în Suceava. Astfel, Gavril Mîrza a explicat că PSD susţine votul uninominal dar că nu este de acord cu sistemul de redistribuire a voturilor, deoarece îl consideră prea complicat. „Modul distribuire a mandatelor în raport de numărul de voturi este prea complicat. Era mai bine dacă persoana care obţinea cel mai mare număr de voturi într-un colegiu să obţină mandatul de parlamentar", a spus Mîrza.

Un alt susţinător al votului uninominal este Gheorghe Flutur, care a declarat că are încredere în candidaţii democrat-liberali. „Noi susţinem votul uninominal pentru că avem candidaţi foarte buni, legaţi de colegiile în care candidează şi care au dovedit că sunt capabili să ocupe aceste funcţii", a explicat Flutur.

Liberalul Tiberiu Prodan, reprezentantul partidului de guvernământ care a promovat acest sitem de vot, a spus că legea conţine şi unele greşeli, făcând referire la redistribuirea voturilor. „Pe noi ne avantajează votul uninominal pentru că valoarea candidaţilor noştri este peste media valorii tuturor candidaţilor de la celelalte partide. Deşi există foarte multe greşeli în lege, unele legate de sistemul de redistribuire a voturilor, totuşi este un mare pas înainte", a spus Prodan.

 

• Ordinea pe listă va fi stabilită de alegători, nu de jocurile de culise

 

La vot, sucevenii vor primi buletine pe care vor figura individual candidaţii înscrişi în cursa electorală în colegiul din care fac parte. Dacă până acum se vota o listă de partid, pe 30 noiembrie alegătorul va pune ştampila doar pe un chenar cu candidatul preferat. Judeţul a fost împărţit în 10 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi patru pentru Senat. Alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, dar majoritatea mandatelor nu vor fi obţinute direct. În parlament vor ajunge sigur doar candidaţii care reuşesc să obţină 50% plus unu din voturi. Pentru desemnarea celorlalţi parlamentari se vor aplica regulile specifice votului pe liste, doar că de această dată ordinea pe listă va fi stabilită nu prin jocuri de culise, ci de electorat. Asta deorece lista va fi alcătuită în funcţie de numărul de voturi obţinut de fiecare candidat.

Concret, mandatele care nu au fost câştigate prin vot direct vor intra într-un sistem de redistribuire, asemănător celui din vechea lege electorală. Primele mandate se vor redistribui la nivelul circumscripţiei judeţene, în funcţie de numărul total de voturi exprimate în circumscripţie, de numărul de voturi primite de fiecare partid şi de numărul de mandate disponibile. Vor intra în calcul numai partidele care au depăşit la nivel naţional fie pragul electoral de 5%, fie un prag alternativ, câştigând trei colegii uninominale la Senat şi şase la Camera Deputaţilor.

În această etapă, după împărţirea mandatelor vor ramâne voturi "neutilizate", mai puţine decât cele necesare pentru obţinerea unui mandat de deputat sau senator. La Biroul Electoral Central se aduna toate aceste voturi "nefolosite" la nivelul fiecărui judeţ. La fel ca la alegerile din 2004, se va efectua o redistribuire la nivel naţional a voturilor neutilizate în prima etapă.

După cele două etape de redistribuire a numărului de mandate (la nivel de circumscripţie şi la nivel naţional), vom cunoaşte câţi parlamentari va trimite la Bucureşti fiecare partid din Suceava. Nu vom şti însă şi numele acestor parlamentari. Pentru a le afla, la nivelul judeţului se va constitui o listă pe care vor fi trecuţi candidaţii fiecărui partid, în ordinea descrescătoare a numărului (nu a procentului) de voturi obţinute. Vor primi mandate candidaţii cel mai bine plasaţi.

Practic, prin acest sistem, sunt foarte probabile situaţiile în care candidaţi plasaţi pe primul loc într-un colegiu să nu intre în Parlament, şi implicit "pierzători" în colegii care vor pleca să-i reprezinte pe suceveni la Bucureşti.

Cu alte cuvinte, cum repartizarea individuală a mandatelor va ţine cont de numărul de voturi obţinute de candidat, vor fi avantajaţi candidaţii repartizaţi în colegii cu un număr mai mare de alegători.

 

• Lista candidaţilor în cele 14 colegii de deputaţi şi senatori

 

Cele trei partide care contează în judeţul Suceava şi-au depus deja listele la Biroul Electoral Judeţean. Trebuie precizat că, spre deosebire de alegerile trecute când în Suceava erau „paraşutaţi" de la centru diverşi candidaţi pe locuri eligibile pe liste, de această dată cei care nu sunt suceveni sunt foarte puţini. Excepţiile ar fi Mircea Druc, născut la Pociumbăuţi, Republica Moldova, cu domiciliul în Bucureşti, şi Sorin Fodoreanu, născut în Drobeta Turnu Severin, cu domiciliul de asemenea în Bucureşti. Mai trebuie precizat că aproape toţi parlamentarii suceveni şi-au depus candidaturile pentru un nou mandat. Din lipsă de personal, partidele au apelat şi la unele persoane din mediul de afaceri sau din mediu universitar, chiar şi doi înalţi funcţionari publici au demisionat pentru a candida la parlamentare. (Dinu ZARĂ)

 

CAMERA DEPUTAŢILOR

 

Colegiul 1 Suceava:

Sanda Maria Ardelean (PD-L) - prorector

Ovidiu Donţu (PSD) - director executiv Camera de Comerţ

Ştefan Alexandru Băişanu (PNL) - fost prefect

Colegiul 2 Burdujeni:

Ioan Balan (PD-L) - consilier judeţean

Niculai Bosancu (PSD) - consilier local

Brânduşel Nichitean (PNL) - şef centru urban E.ON

Colegiul 3 Suceava Vest:

Mirela Elena Adomnicăi (PSD) - deputat

Eugen Uricec (PD-L) - deputat

Dorel Guliciuc (PNL) - director

Colegiul 4 Fălticeni:

Dan Fârţescu (PNL) - şef AFPM

Ioan Cătălin Nechifor (PSD) - parlamentar european

Romică Andreica (PD-L) - deputat

Colegiul 5 Fălticeni Sud:

Ioan Stan (PSD) - deputat

Gheorghe Aldea (PNL) - viceprimar

Vasile Dediţă (PD-L) - om de afaceri

Colegiul 6 Rădăuţi:

Mihai Frunză (PSD) - consilier local

Mircea Irimescu (PNL) - administrator

Cristian Irimie (PD-L) - şef secţie ginecologie Spitalul Judeţean

Colegiul 7 Vicovu de Sus - Solca:

Dumitru Mihălescu (PD-L) - om de afaceri

Titi Petrea (PSD) - director

Gheorghe Coroamă (PNL) - şef ocol silvic

Colegiul 8 Siret:

Eugen Bejinariu (PSD) - deputat

Mircea Druc (PD-L) - pensionar

Iulian Anghelul (PNL) - şef agenţie ARR

Colegiul 9 Vatra Dornei:

Dumitru Pardău (PD-L) - deputat

Petru Tărniceru (PSD) - deputat

Cezar Ioja (PNL) - administrator firmă

Colegiul 10 Gura Humorului - Câmplung Moldovenesc:

Philip Rozopol (PNL) - director grup firme MTT

Neculai Bereanu (PSD) - administrator firmă

Gabriel Gospodaru (PD-L) - medic stomatolog

 

SENAT

 

Colegiul 1 Gura Humorului - Câmplung Moldovenesc - Vatra Dornei:

Valică Gorea (PNL) - şef Agenţia Nucleară Română

Sorin Fodoreanu (PD-L) - director general

Colegiul 2 Suceava:

Orest Onofrei (PD-L) - subprefect demisionar

Aurel Burciu (PNL) - prorector

Camelia Ignătescu (PC) - avocat

Colegiul 3 Fălticeni:

Gavril Mîrza (PSD) - consilier judeţean

Mihai Vitcu (PD-L) - director

Ghiorghi Cornia (PNL) - director adjunct

Colegiul 4 Rădăuţi:

Tiberiu Prodan (PNL) - senator

Petru Carcalete (PD-L) - şef IŞJ Suceava

Corneliu Popovici (PSD) - consilier judeţean

 

Obiectiv de Suceava - Miercuri, 22 Octombrie 2008

 

 

 

Deputatul Gheorghe Coroamă şi primarul Constantin Gabriel Şerban au trădat PNL în favoarea PD-L

 

Deputatul liberal Gheorghe Coroamă şi-a anunţat, joi, înscrierea în PD-L. El a declarat, într-o conferinţă de presă, că a decis să se alăture echipei lui Gheorghe Flutur cu care a început să facă politică în urmă cu cinci ani. „Fac acest pas pentru că de unul singur nu poţi să reprezinţi cum trebuie comunităţi. Se poate doar într-o echipă”, a afirmat Coroamă. El a arătat că un alt motiv care l-a determinat că ia această decizie îl constituie lupta internă din PNL. „De prea mult timp îmi consumam energia în bătălii interioare în partid”, a spus Coroamă.

În acelaşi timp, primarul de Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, a declarat că este simpatizant al PD-L, singurul partid care l-a sprijinit în derularea proiectelor pentru municipiu. El a spus că deşi a câştigat din primul tur alegerile în municipiu, nu a beneficiat de nici un sprijin din partea foştilor miniştri liberali pentru asigurarea căldurii în oraş, pentru diverse investiţii sau pentru dezvoltarea turistică a acestei staţiuni, iar unul dintre miniştrii liberali, Cristian David, i-a spus chiar că nu poate fi ajutat că şi aşa sunt prea mulţi primari liberali.

Şerban a adăugat că PD-L nu s-a plâns de numărul de primari şi că, chiar în condiţiile în care el reprezenta PNL, a fost sprijinit atât pentru soluţionarea problemei căldurii în oraş, cât şi pentru modernizarea pârtiei de schi. „De aceea am decis să-mi exprim simpatia pentru PD-L”, a spus Şerban, care a precizat că nu intenţionează să părăsească Partidul Naţional Liberal.

La rândul său, preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că cei doi care s-au alăturat echipei PD-L, unul ca membru şi celălalt ca simpatizant, au aceeaşi grupă sangvină, de centru-dreapta, şi că a construit împreună cu ei PNL la Suceava. „Este un pas înainte pentru coagularea forţelor de centru-dreapta”, a spus Flutur. El a înmânat deputatului Coroamă insigna PD-L şi un exemplar din Statutul partidului, adăugând că încă nu au fost confecţionate insigne pentru simpatizanţi, dar că se gândeşte să o facă. Preşedintele PD-L Suceava a mai arătat că acest partid a câştigat zece colegii în judeţul Suceava şi că a obţinut doar şapte posturi de parlamentari şi că, prin venirea în partid a lui Coroamă, numărul parlamentarilor PD-L de Suceava a ajuns la opt.

La rândul său, secretarul general al PD-L Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat că mai mulţi primari din judeţ sunt simpatizanţi ai PD-L şi că aceştia vor fi anunţaţi pe parcurs. Întrebat dacă prin absorbirea de aleşi din alte partide nu procedează la fel ca PSD în guvernarea 2000-2004, Flutur a răspuns că situaţiile nu sunt comparabile, întrucât cei doi revin în echipa în care au performat.

 

News Bucovina – 10 iulie 2009

 

 

 

Deputatul sucevean Gheorghe Coroamă a anunţat, în Parlament, că a părăsit PNL în favoarea PD-L

 

Deputatul Gheorghe Coroamă, ales pe lista PNL în alegerile parlamentare din toamna anului trecut, a anunţat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor că a demisionat din PNL şi că s-a înscris în PD-L. Declaraţia deputatului sucevean nu a conţinut însă şi motivaţia demisiei din PNL şi înscrierii în PD-L.

Deputatul PNL de Suceava Gheorghe Coroamă a anunţat, la începutul lunii iulie, într-o conferinţă de presă, că s-a înscris în PD-L, iar preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur i-a înmânat insigna cu însemnele partidului şi un exemplar din Statutul PD-L.

Parlamentarul sucevean a declarat că a decis să se înscrie în PD-L pentru a se alătura echipei lui Gheorghe Flutur cu care a început să facă politică în urmă cu cinci ani. “Fac acest pas pentru că de unul singur nu poţi să reprezinţi cum trebuie comunităţi. Se poate doar într-o echipă”, a spus Coroamă.

Totodată, el a arătat că un alt motiv este lupta internă din PNL. “De prea mult timp îmi consumam energia în bătălii interioare în partid”, a mai precizat Gheorghe Coroamă.

 

News Bucovina – 7 septembrie 2009

 

 

 

Deputatul Gheorghe Coroamă aspiră la şefia PNL Suceava

 

Deputatul liberal sucevean Gheorghe Coroamă cere amînarea alegerilor din organizaţia judeţene la o dată ulterioară alegerilor europarlamentare. Coroamă a declarat, ieri, într‑o conferinţă de presă, că va solicita acest lucru conducerii centrale a partidului, considerînd că data de 10 mai stabilită pentru alegeri este nepotrivită, în condiţiile în care în perioada respectivă se desfăşoară campania pentru alegerile în PE. El consideră că este greu să te implici cu seriozitate în două evenimente importante, iar pe de altă parte crede că europarlamentarele ar putea fi un test pentru cei care vor dori să candideze la conducerea PNL Suceava. "În condiţiile în care în perioada aceasta este campanie, cred că ar fi un motiv foarte bun pentru cei ce vor să candideze, ca să se implice şi să demonstreze că au potenţial şi pot aduce voturi", a spus Gheorghe Coroamă.

Deputatul liberal este de părere că toţi cei care vor să acceadă într‑o funcţie de conducere la nivelul organizaţiei judeţene trebuie să facă dovada capacităţilor organizatorice şi a potenţialului pe care‑l au de a atrage voturi. Totodată, Gheorghe Coroamă nu a exclus posibilitatea de a candida la şefia PNL Suceava. În prezent, singura persoană care şi‑a exprimat intenţia de a candida la conducerea organizaţiei judeţene liberale este senatorul Tiberiu Prodan, care are însă probleme în partid atît la nivel local, cît şi naţional, din cauza rezultatelor slabe obţinute la alegerile parlamentare din toamna trecută.

 

Evenimentul – 17 martie 2009

 

 

 

Deputatul PDL Gheorghe Coroamă acuză PSD că nu a făcut nimic pentru judeţul Suceava

 

• parlamentarul democrat-liberal ales în colegiul Vicov este de părere că de un an de zile cei de la PSD nu au făcut decât să îI atace pe cei de la PD-L şI pe preşedintele ţării • “Fac un apel la partenerii de coaliţie să îşi revină, să se trezească la realitate măcar în ultimul ceas şi să îşi amintească, dacă nu cumva au uitat, că se află la guvernare”, a afirmat, ieri, deputatul PD-L Gheorghe Coroamă

Deputatul PD-L Gheorghe Coroamă susţine că partenerii de guvernare de la PSD nu au nicio realizare pentru judeţul Suceava deşi sunt de aproape un an de zile la guvernare şi conduc ministere importante. “Personal sunt dezamăgit de faptul că implicarea PSD într-o coaliţie menită să conducă ţara într-o perioadă grea, de criză cumplită, nu şi-a lăsat până acum nicio amprentă pozitivă”, consideră deputatul PD-L, Gheorghe Coroamă.

După ce s-a declarat dezamăgit de prestaţia celor de la PSD, deputatul democrat-liberal Gheorghe Coroamă a dezaprobat modul social-democraţilor de a face politică printr-un şir neîntrerupt de atacuri. Parlamentarul democrat liberal consideră că electoratul a realizat faptul că social democraţii nu au făcut altceva decât să îşi atace partenerii de guvernare şi pe şeful statului, bifând mereu astfel de atitudini ca realizări. “Este limpede pentru toată lumea că din momentul accederii lor (a social democraţilor – n.red.) la putere nu au făcut altceva decât să îşi atace partenerul de guvernare şi pe preşedintele ţării. De aproape un an de zile de când sunt la putere nu au venit şi nu au arătat nicio realizare pentru judeţul Suceava deşi conduc ministere de maximă importanţă cum ar fi Ministerul Agriculturii”, a declarat deputatul PD-L Gheorghe Coroamă. El a spus, printre altele, că producătorii agricoli şi în general locuitorii din mediul rural, se aşteptau la un program serios de reforme care să îi încurajeze pe tineri să nu îşi părăsească vatra şi să îi motiveze pe ţăranii din zona de deal şi de munte să nu îşi abandoneze terenurile.

ăÎn schimb, locuitorilor din mediul rural le-au fost înşelate aşteptările şi le-a cerut parlamentarilor social-democraţi să facă demersuri la Ministerul Agriculturii pentru rezolvarea problemei subvenţiilor pentru producătorii agricoli suceveni, precizând că sunt mii de persoane căre nu şi-au primit nici la această oră subvenţiile. “Fac un apel la partenerii de coaliţie să îşi revină, să se trezească la realitate măcar în ultimul ceas şi să îşi amintească, dacă nu cumva au uitat, că se află la guvernare”, a conchis deputatul PD-L Gheorghe Coroamă. (Dan PRICOPE)

 

Obiectiv de Suceava - Luni, 14 Septembrie 2009

 

 

 

Deputatul Coroamă solicită fonduri pentru împădurire

 

Deputatul PNL de Suceava Gheorghe Coroamă a solicitat Guvernului României alocarea fondurilor necesare pentru demararea unui program de reîmpădurire a terenurilor din judeţul Suceava care au fost defrişate ilegal.

Într-o declaraţie făcută în Parlament, Gheorghe Coroamă a arătat că aproximativ 5.000 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră din judeţul Suceava au fost despădurite în ultimii zece ani, în special de pe suprafeţele retrocedate foştilor proprietari.

„Este vorba de zone de pădure care au dispărut în ultima decadă, punând astfel în pericol atât aşezările umane din zonă, cât şi suprafeţele de pădure care au mai rămas”, a explicat Coroamă. Deputatul liberal a mai spus că numai pe terenurile proprietate de stat ar trebui să fie împădurită de urgenţă o suprafaţă totală de aproximativ 1.400 de hectare de teren, afectată de doborâturile de vânt.

 

3.600 de hectare de pădure au fost defrişate ilegal

 

„Situaţia cea mai gravă, însă, se regăseşte la fondurile persoanelor fizice şi juridice, adică acolo unde pădurile au fost retrocedate. Din cele 71.000 de hectare de pădure retrocedate acestora, 3.600 de hectare au dispărut cu desăvârşire ulterior procesului de retrocedare”, a declarat Gheorghe Coroamă. Având în vedere această situaţie, el a arătat că Executivul ar trebui să demareze un proiect amplu de împădurire în judeţul Suceava pentru cele 5.000 de hectare despădurite atât prin tăieri ilegale, cât şi în urma doborâturilor de vânt.

„Luând în considerare distrugerile masive care au avut loc în judeţul Suceava în urma ultimelor inundaţii, consider că pentru actualul Guvern ar trebui să fie o prioritate luarea unor măsuri imediate privind refacerea suprafeţelor de pădure distruse, ca parte dintr-un program naţional de prevenire a efectelor create de fenomenele meteorologice”, a mai spus parlamentarul PNL.

În acelaşi timp, Coroamă a precizat că ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să demareze un program de împădurire în mai multe judeţe ale ţării, fără a include şi judeţul Suceava.

 

Monitorul de Suceava – 12 martie 2009

 

 

 

Rozopol îl bagă pe deputatul Coroamă în Comisia de disciplină

 

Deputatul PNL de Suceava, Gheorghe Coroamă, va fi dat pe mâna Comisiei de disciplină a partidului fiind acuzat că a încălcat regulamentul de funcţionare al organizaţiei judeţene. Cel puţin aşa a declarat liderul interimar al liberalilor suceveni, Philip Rozopol, duminică, la finele unei conferinţe de presă organizată de către deputatul Coroamă la sediul PNL pentru anunţarea candidaturii lui Ştefan Alexandru Băişanu la şefia organizaţiei judeţene la alegerile din 12 iulie. Parlamentarului liberal i se impută faptul că în conferinţa de presă convocată de el nu a abordat aşa cum scrie la regulament probleme din activitatea parlamentară. „Conferinţele de presă sunt convocate de parlamentari pentru aşi expune punctul de vedere faţă de cadrul legislativ în care luptă ei pentru îmbunătăţirea acestuia sau dacă au ceva probleme legate de activitatea parlamentară. Este cu totul surprinzător pentru mine că domnul Coroamă care a excelat prin absenteism la conferinţele de presă tocmai astăzi s-a hotărât să apară şi să deschidă această acţiune de sprijin pentru domnul Băişanu. Având în vedere că nu a respectat organizarea şi modul de convocare al conferinţelor şi scopul pentru care se convoacă conferinţele voi prezenta cazul Comisiei de disciplină. Această conferinţă de presă nu  avut ca scop prezentarea de către domnul deputat Coroamă a unei acţiuni pe care dânsul încearcă să o întreprindă la nivelul Parlamentului sau rezultatul unei acţiuni a dânsului care trebuie transmisă în presă”, a spus Rozopol.

 

Coroamă: „Probabil că domnul Rozopol nu ştie că PNL este un exemplu de democraţie internă în partid”

 

Deputatul Gheorghe Coroamă a ţinut să-i transmită şefului său pe linie de partid că PNL este un exemplu de democraţie internă şi că fiecare membru are toată libertatea de exprimare în cadrul organizaţiei. „Vreau doar să spun că domnul Rozopol fiind de mai puţină vreme în PNL probabil că încă nu ştie că PNL este un exemplu de democraţie internă de partid”, a spus Coroamă.

 

Suceava News – 21 iunie 2009

 

 

 

Deputatul Gheorghe Coroamă îi cere premierului BOC să renunţe la "gargară"

 

Deputatul PNL de Suceava, Gheorghe Coroamă, a solicitat marţi, premierului Emil Boc, să nu mai ascundă lipsa unui program de măsuri anti-criză în spatele Legii bugetului şi să ceară miniştrilor să realizeze programe speciale în fiecare domeniu. „Vă solicit să vă puneţi miniştrii la treabă şi să le cereţi elaborarea unor măsuri de susţinere anti-criză, adaptate fiecărui domeniu de activitate, cu specificul şi nevoile sale. Pentru români, criza nu este un experiment, nu este o provocare, aşa cum declaraţi dumneavoastră, ci reprezintă o luptă pentru supravieţuire, pentru un trai decent al familiilor lor”, a declarat Coroamă.

Parlamentarul sucevean a arătat că, recent, primul ministru îndemna pe românii ce muncesc în străinătate să îşi deschidă o afacere în România, accentuând pe susţinerea Guvernului pe care îl conduce pentru astfel de iniţiative prin „mărirea perioadei de şomaj cu trei luni”. „Acest fapt mă face să mă întreb dacă nu cumva premierul Boc a încurcat hârtiile din care citea sau, din lipsă de idei, a aruncat o soluţie care se potriveşte ca nuca în perete”, a spus Coroamă.

El este de părere că, deşi premierul Emil Boc a vizitat recent judeţul Suceava, „geamurile fumurii ale maşinii şi zgomotul girofarului” l-au împiedicat să vadă situaţia cu care se confruntă oamenii din judeţ care, în ultimii ani, a exportat numeroasă forţă de muncă în vestul Europei. „Confruntaţi acum cu spectrul şomajului, mulţi suceveni se întorc acasă cu speranţa de a găsi un loc de muncă stabil şi nicidecum cu gândul de a-şi dovedi priceperea economică prin deschiderea unei afaceri pe vremuri de criză”, a subliniat deputatul PNL.

El consideră că este regretabil că la întoarcerea în ţară, aceşti oameni nu găsesc măsuri coerente de stimulare a valorilor locale de dezvoltare şi susţinere a turismului şi agroturismului, de încurajare a activităţilor agricole, care să permită întoarcerea la activităţile tradiţionale din zonă.

 

News Bucovina – 25 martie 2009

 

 

 

Deputatul Gheorghe Coroamă trage un semnal de alarmă asupra efectelor aplicării impozitului forfetar

 

Deputatul PNL de Suceava, Gheorghe Coroamă, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că efectul aplicării impozitului forfetar, începând cu 1 mai 2009, va fi „catastrofal” pentru mediul de afaceri, apreciind că mii de firme, în special întreprinderi mici şi mijlocii, vor intra în faliment, iar zeci de mii de locuri de muncă vor dispărea.

Parlamentarul liberal a arătat că până în luna aprilie a acestui an, reprezentanţii a peste 14.000 de firme s-au prezentat la sediile Oficiului Registrului Comerţului din întreaga ţară pentru a solicita radierea societăţilor comerciale pe care le aveau. „Invocarea crizei economice a devenit leit motivul preferat al actualului Guvern, însă măsurile de combatere lipsesc cu desăvârşire. Şi putem să constatăm, din ceea ce a făcut actualul Guvern, că lipsesc măsurile de protejare a populaţiei, a întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi cele pentru relansarea economiei”, a declarat Gheorghe Coroamă. Potrivit acestuia, până în momentul de faţă peste 30% dintre firmele româneşti au anunţat disponibilizări masive, iar 40% dintre societăţile comerciale au anunţat că vor avea un buget mai mic pentru salarii. „Având în vedere aceste cifre dar şi faptul că mii de firme vor dispărea, mă întreb dacă mai are sens să mai existe Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii”, a spus Coroamă.

Deputatul liberal sucevean a mai arătat că potrivit unor surse guvernamentale, Executivul ar intenţiona să elimine acest impozit forfetar, însă doar din motive electorale. „Existau zvonuri că acest impozit ar putea fi anulat din toamnă, din cauza campaniei pentru prezidenţiale”, a încheiat Gheorghe Coroamă.

 

News Bucovina – 14 mai 2009

 

 

Răzbunarea preşedintelui interimar Philip Rozopol

Preşedintele interimar al PNL Suceava, Philip Rozopol, a declarat, că va cere sancţionarea deputatului Gheorghe Coroamă, pentru că a convocat o conferinţă de presă pentru a sprijini candidatura la preşedinţia organizaţiei a fostului prefect, Alexandru Ştefan Băişanu. Rozopol, care a venit la conferinţa de presă convocată de deputatul Coroamă, s-a aşezat în zona rezervată presei, iar după ce fostul prefect şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Suceava, a spus că va cere sancţionarea lui Coroamă pentru convocarea acestei conferinţe de presă.

El a mai spus că în cazul conferinţelor de presă convocate de parlamentari, aceştia trebuie să prezinte probleme legate de activitatea legislativă sau parlamentară neexplicând dacă acest lucru este obligatoriu sau nu. „E surprinzător că Gheorghe Coroamă, ce a excelat prin absenteism să deschidă acţiunea de sprijin pentru domnul Băişanu”, a mai spus Ph. Rozopol care a precizat că va prezenta această situaţie Comisiei de disciplină a partidului în vederea sancţionării parlamentarului, măsură care ar fi de altfel unicat în istoria PNL Suceava.

La rândul său, deputatul Gheorghe Coroamă a spus că atitudinea preşedintelui interimar al organizaţiei, Philip Rozopol, este determinată de faptul că este „de mai puţină vreme membru al PNL”, partid care este însă un exemplu în ceea ce priveşte democraţia internă. El a subliniat că îl susţine fără rezerve pe Alexandru Băişanu pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, adăugând că are sentimentul că în această organizaţie se manifestă o stare de autosuficienţă faţă de rezultatele obţinute la alegeri.

„Diferitele structuri de conducere sunt copleşite de o stare de resemnare, neputinţă faţă de adversarii politici”, a spus Coroamă care a menţionat că formarea unei echipe în jurul fostului prefect Alexandru Băişanu a fost ideea sa în urma discuţiilor avute cu numeroşi membri ai organizaţiei judeţene. „E nevoie de schimbare şi de o voce puternică în organizaţia judeţeană”, a mai spus deputatul PNL.

La conferinţa de presă a PNL Suceava a fost prezent şi deputatul minorităţii italiene din Parlament, Mircea Grosaru, şi care a menţionat că susţine reconstrucţia organizaţiei liberale sucevene din care s-a suspendat în anul 2000. „Sunt membru PNL din 1991 şi nu mi-am dat demisia şi sunt suspendat din partid. Am rămas în PNL şi cu sufletul şi cu mintea”, a explicat deputatul Mircea Grosaru, fost secretar coordonator al PNL Suceava până în anul 2000.

El a arătat că se implică în reconstrucţia organizaţiei PNL Suceava şi că ar putea candida pentru o funcţie de conducere, cel puţin cea pe care a avut-o, de secretar general, arătând că la Suceava democraţia este în pericol în condiţiile în care PNL a câştigat la alegerile europarlamentare doar zece la sută din voturi. „În Suceava trebuie o opoziţie puternică”, a spus deputatul Grosaru care a subliniat că deşi este prieten de familie cu actualul preşedinte interimar al organizaţiei nu-l susţine la alegerile care ar urma să se desfăşoare în 12 iulie.

„Nu putem vota să punem o conducere cu experienţă de zece ani în PSD”, a mai arătat Grosaru care a făcut referire la faptul că actualul lider interimar al PNL Suceava, Philip Rozopol, care a intrat în PNL în 2008, a fost o perioadă lungă de timp membru PSD. Mai mult Mircea Grosaru l-a acuzat indirect pe Philip Rozopol că are contracte la firma sa de ars deşeuri cu unităţi aparţinând Consiliului Judeţean şi Primăriei Suceava, fapt care a fost confirmat de preşedintele interimar însă într-o formulă personală. Mircea Grosaru a fost extrem de virulent în privinţa actualei conduceri interimare şi a explicat că PNL Suceava trebuie să intre într-o altă zonă de atac dacă doreşte să conteze pe eşicherul politic.

Fostul prefect de Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat duminică faptul că doreşte să candideze la preşedinţia organizaţiei judeţene PNL Suceava pentru că este necesară o schimbare totală în ceea ce priveşte acţiunea politică a PNL în acest judeţ şi că va începe „un atac la baionetă” faţă de adversarii politici. El a mai spus că „hăituirea membrilor PNL” de actuala putere va trebui stopată şi că liberalii vor fi protejaţi şi apăraţi de toate excesele puterii.

 

News Bucovina - 21 06 2009

 

 

 

Crin Antonescu: Gheorghe Flutur, o slugă devotată a lui Traian Băsescu, nu mai are ce căuta în PNL

 

Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a votat, sâmbătă, în unanimitate, neacceptarea reîntoarcerii în partid a preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, a primarului Sucevei, Ion Lungu, şi a parlamentarilor liberali care au plecat la PDL. La procedura de vot a asistat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Şeful liberalilor a spus că Gheorghe Flutur, deşi a primit totul de la partid, a luptat pentru desfiinţarea PNL.

Pe Aceeaşi Temă

Năstase către Antonescu: Să nu se comporte precum Cărtărescu, care declară acum că nu mai e "băsist"

PDL acuză Opoziţia că instigă la violenţe în ziua votului pe moţiune. Înţepături între PSD şi PNL

"Să ştiu că Gheorghe Flutur are 99% din voturi, nu mai are ce căuta în Partidul Naţional Liberal, şi cu unu la sută mergem mai departe. Acest om, care primise totul de la PNL, ne-a trădat şi nu numai că a plecat la alt partid, dar este unul dintre oamenii care în toţi aceşti ani de când a plecat, până azi, s-a luptat ca o slugă devotată a lui Traian Băsescu pentru desfiinţarea PNL”, a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a spus că în ultima perioadă au existat tatonări privind o eventuală revenire în partid a unor foşti membri ai partidului, dar că nu se poate da crezare zvonurilor potrivit cărora Gheorghe Flutur s-ar putea întoarce în PNL.

„Diverse persoane lasă să se întrevadă posibilitatea sau să se sugereze posibilitatea ca oameni care au plecat din Partidul Naţional Liberal să se întoarcă. Unii colegi de-ai noştri, de bună credinţă probabil, se gândesc ca la ceva foarte bun dacă s-ar întoarce la noi în partid Gheorghe Flutur, Gheorghe Ştefan, domnul Popescu de la Dâmboviţa, şi alţi asemenea”, a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a precizat că în eventualitatea unor discuţii cu PDL, "nu Flutur se va număra printre interlocutori. Nu avem nevoie să scrie Antonescu pe dealuri cu oi"

Rezoluţia votată de liberalii suceveni îi vizează şi pe primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi pe parlamentarii liberali care au plecat la PDL, senatorul Tiberiu Prodan şi deputatul Gheorghe Coroamă.

Tot sâmbătă, Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a votat excluderea din partid a deputatul minorităţii italiene, Mircea Grosaru, şi a primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, cărora li s-a reproşat apropierea de PDL.

Gheorghe Flutur a plecat din PNL la începutul anului 2007, o dată cu înfiinţarea Partidului Liberal Democrat, care ulterior a fuzionat cu PD, formând actualul PDL. La vremea respectivă, acţiunea lui Flutur a fost urmată de altele similare, ale unor primari şi parlamentari liberali.

 

Adevarul - 13 noiembrie 2010

 

 

Deputaţii suceveni au muţit în Parlament

 

Iniţiativele aleşilor din judeţ sunt vizibile doar la nivelul statistic.

Cei 12 parlamentari din Camera Deputaţilor au avut, în aproape trei luni de mandat, doar 11 intervenţii la Bucureşti.

Jumătate dintre deputaţii aleşi în circumscipţia electorală Suceava nu au mai avut nicio intervenţie în plenul Parlamentului după ce au depus jurământul de credinţă în decembrie 2008.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, şase din 12 aleşi suceveni au iniţiat până la data de 24 februarie două propuneri legislative şi au susţinut şapte declaraţii politice în plenul Camerei inferioare a Parlamentului.

„Cine spune că un parlamentar se plictiseşte sau că poate dormi în Parlamentul României în anul de graţie 2009 ori nu este bine informat, ori este de rea-credinţă, ori nu şi-a adaptat «imaginarul» la noile realităţi", declară deputatul democrat-liberal Sanda Maria Ardeleanu.

 

Parlamentari activi

 

Cele mai multe intervenţii în plen îi aparţin social-democratului Ioan Stan, care a pledat pentru includerea oraşului Fălticeni în circuitul turistic al Bucovinei, pentru construirea unui spital în acelaşi municipiu şi pentru asigurarea de locuri de muncă în judeţul Suceava.

Gheorghe Coroamă (PNL) şi Eugen Bejinariu (PSD) au depus, alături de alţi deputaţi din grupurile parlamentare din care fac parte, două propuneri legislative privind camerele pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi drepturile personalului militar din instituţiile publice.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Camerei, deputatul independent Mircea Irimescu este singurul sucevean care a luat cuvântul când s-a dezbătut proiectul de buget pe 2009, solicitând fonduri pentru construirea unei şosele de centură în Rădăuţi. Mulţi suceveni consideră că noii deputaţi sunt mult mai „vizibili" decât cei din legislaturile anterioare, dar aşteaptă ca promisiunile din campanie să se concretizeze.

„Cred că este prea devreme pentru a-ţi da seama ce fac cu adevărat parlamentarii la Bucureşti. Abia au reuşit să se instaleze", spune Mihai Ţurcanu, manager.

 

Adevarul - 3 martie 2009

 

 

 

Parlamentarii toacă lunar 100.000 de euro / Aleşii sucevenilor sunt răsfăţaţi pe bani publici

 

Aleşii suceveni care ne reprezintă judeţul la nivel central cheltuiesc sume astronomice pentru chirie, telefon şi transport. Confortul personal al celor 14 senatori şi deputaţi este suportat integral din bani publici.

Parlamentarii suceveni au cheltuit numai luna trecută aproape 100.000 de euro. Sanda Maria Ardeleanu, Ioan Balan, Eugen Bejinariu, Gheorghe Coroamă, Gabriel-Dan Gospodaru, Mircea Irimescu, Ioan-Cătălin Nechifor, Dumitru Pardău, Ioan Stan, Eugen Urice, Sorin Fodoreanu, Gavril Mârza, Orest Onofrei şi Tiberiu Prodan sunt cei care reprezintă judeţul la nivelul Parlamentului.

Numai indemnizaţiile acestora ajung lunar la aproape 24.000 de euro.

Aproape de trei ori mai mult parlamentarii cheltuiesc pe cazare, deplasări în ţară şi străinătate sau facturile la telefon. În luna martie, cei 14 aleşi, au primit de la bugetul public peste 65.000 de euro. Mai mult, alte câteva mii de euro sunt alocate şi pentru întreţinerea birourilor parlamentare. În total, în martie, 96.952 de euro s-au cheltuit din bani publici pentru parlamentarii suceveni.

 

Chirii de 20.000 de euro

 

Cele mai mari cheltuieli aferente acestei luni sunt cele legate de cazarea în Capitală. Astfel, pentru cei 14 aleşi, din fondurile publice s-au alocat aproape 20.000 de euro.

Aleşii cazaţi în hotelurile din Bucureşti susţin că nu pot refuza aceste privilegii. „Costurile ar putea fi diminuate dacă am urma exemplul european, unde se alocă o sumă necesară pe zi. Chestorul Camerei Deputaţilor a decis şi a încheiat contracte cu unităţile hoteliere, iar noi nu putem interveni în această decizie“, a afirmat deputatul Cătălin Nechifor. Cheltuielile acestui parlamentar s-au ridicat în martie la peste 7.200 de euro. Acesta se află pe locul al nouălea în topul celor mai costisitori aleşi suceveni.

 

„Condiţiile de cazare sunt modeste“

Pe locul al treilea în acest clasament este parlamentarul Tiberiu-Aurelian Prodan, care a cheltuit în martie peste 7.700 de euro. „Cheltuielile sunt absolut normale pentru un colegiu care se întinde pe 35 de localităţi. Condiţiile noastre de cazare sunt modeste, contrar la ceea ce se spune“, a declarat Prodan.

Cel mai mult a cheltuit în martie parlamentarul Mircea Irimescu. Astfel, costurile cu acest ales au ajuns la 23.137 de lei, iar pentru cabinetul său au mai fost alocaţi alţi 10.431 de lei.

Deşi cheltuielile senatorului Orest Onofrei au depăşit în martie 7.386 de euro, acesta susţine că parlamentarii ar trebui să facă economie. „În semn de solidaritate cu oamenii, trebuia să începem de la noi reducerile cu indemnizaţiile şi costurile de transport şi cazare“, a declarat Orest Onofrei, senator.

Mai mult, deputatul Dumitru Pardău, care a folosit în martie peste 6.400 de euro, susţine că aceste costuri ar putea fi reduse. „S-a luat deja o decizie în sensul reducerii cheltuielilor deputaţilor cu 20% şi urmează să reanalizăm pentru a reduce şi mai mult“, a declarat Dumitru Pardău, deputat.

 

Topul cheltuielilor în luna martie:

1. Mircea Irimescu - 7.970 de euro;

2. Gavril Mârza - 7.890 de euro;

3. Tiberiu Prodan - 7.707 euro.

 

Adevarul - 25 mai 2010

 
 
Banner
Banner